Hofherrék és Vörös Csilla

Írta:  2013.05.02.
Jubilált a Gépmajális: ötödik alkalommal rendezte meg a Hofherr-Dutra Emléktársaság a mezőgazdasági és más haszongépjárművek találkozóját az Új Tündérkert étterem kertjében.

Veterán autós találkozókat, traktormajálist rendszeresen rendeznek szerte az országban, olyan találkozó azonban, amelyet ötödik alkalommal rendezett meg május elsején a Hofherr-Dutra társaság az Új Tündérkert étterem kertjében, nincs még egy. Ezen a seregszemlén mezőgazdasági és más haszongépjárművek vonulnak fel, a középpontban pedig azok a hazai gyártású gépek állnak, amelyekre méltán lehetünk máig büszkék: például a Hofherr-Dutra traktorok vagy a Csepel teherautók.

Bécsből Kispestre

A két kerületet érintő határviták is közrejátszottak abban, hogy a lajosmizsei vasútvonal közelében épült gyárak közül többet a kispestiek és a pestszentlőriciek is magukénak tekintettek.

De a vitáknál talán többet nyomott a latban az a kötődés, amely kialakult az olyan üzemekkel kapcsolatban, mint például Hofherr Mátyás még a XIX. században Bécsben alapított mezőgazdasági gépgyárának a magyar piac hatékonyabb kiszolgálását célzó, Kispest és Lőrinc határába telepített új egysége. Az 1900-as évek legelején létesített új gyár a rohamosan iparosodó térség egyik meghatározó üzeme lett, és az tudott maradni az 1948. márciusi államosítás után is, amikortól Vörös Csillag Traktorgyár néven működött tovább egészen 1973-ig, a Rábába történt beolvasztásáig.

Gépek vonulása

A Hofherr-gyár a hazai ipartörténet egyik büszkesége. A dél-pesti térségre gyakorolt hatása elvitathatatlan, azok a szakemberek, dolgozók, akik részt vehettek az itt folyó munkában, ma is szeretettel ápolják emlékét.

A Hofherr-örökség gondozásának motorja a Hofherr-Dutra Emléktársaság, amelynek szellemi köre az Új Tündérkert étteremben – vagyis az egykori Hofherr-villában – gyűlik össze rendszeresen. Nem véletlen tehát, hogy itt kapott helyet az alapító Hofherr Mátyás emléktáblája, és hogy itt rendezik meg immár ötödik esztendeje a Gépmajálist.

Ennek különlegessége, hogy nem csak az egykori dutrásokat gyűjti egybe, hanem a térség egyéb egykori nagy üzemeinek – például a Csepel Autógyár – hagyományápolóit is, illetve minden olyan érdeklődőt, aki a magyar gyártású gépek szerelmese.

Az idei találkozó a korábbiakhoz hasonló jó hangulatban telt. A látogatók már a reggeltől mustrálhatták a felvonulásra készülő veterán kocsikat, teherautókat, traktorokat, majd 10 órától a társaság képviselői mellett a két kerület alpolgármesterei – Pestszentlőrincet-Pestszentimrét Kucsák László képviselte – tisztelegtek a gyáralapítók és az egykori szakemberek emléke előtt. Az esemény családias hangulatát jellemzi, hogy a beszédekből az is kiderült, a szocialista időszakban a Vörös Csillag Traktorgyárat – rövidebb nevén a VöCsit – egymás között így is becézték a dolgozók: Vörös Csilla.
A megnyitó ceremónia az emléktábla megkoszorúzásával zárult, majd az ünnepélyes gépindítással megkezdődött gépjárművel felvonulása a közeli kerületi utcákon.