Mesebeli köntös, filozofikus gondolatok

Írta:  2013.05.05.
Bódi Kati grafikus illusztrálta Vörös István költő-író Fénylovasok című könyvét. A kötethez és a művész által korábban készített grafikákból az Út Galériában nyílt kiállítás május 2-án.
Aki ellátogatott a tárlat megnyitójára, annak különleges élményben volt része, mert ahogy belépett a galériába, azonnal meseországban találhatta magát, elfelejtve a mindennapi rohanást… Aki pedig nem tudott részt venni a mesebeli utazáson, megteheti azt május 30-ig.

Árvay Zolta, a XVIII. kerületi Moholy-Nagy Alkotókör (MOHA) elnöke, a kiállítás rendezője köszöntötte a vendégeket, majd Kozák Ignác Tibor újságíró faggatta Vörös István költőt, írót a könyvéről, Bódi Kati grafikust pedig a képeiről.
– A kiállítás anyaga elsősorban a Fénylovasok című kötet illusztrációira épül – mondta a grafikusművész. – A történet álomszerű világban játszódik, valamikor a Föld őskorában, különös, távolról jött lények kalandjairól szól. De az is lehet, hogy az egészet mai budapesti gyerekek álmodják… Mesebeli köntösben mély, filozofikus gondolatok jelennek meg.
Bódi Kati hozott egy kis ízelítőt a gyermek- és ifjúsági könyvek Aranyvackor pályázataira készült munkáiból is.
– A 2010-es pályázat témája az átváltozás volt, erre születtek a palacsintalények Dávid Ádám gasztronómiai kalandregényéhez. Remélem, hogy valamikor megjelenhet a könyv, csakúgy, mint a 2013-as Mítoszok és legendák című pályázatra két kötethez készült munkáim. Mészöly Ági könyve különböző népek teremtésmítoszaiba vezet be egy tízéves fiú és különös módon átváltozó családtagjai segítségével, Halász Margit Hangyaatlantisza pedig állatvilágra átírva mutat be egy elsüllyedt világot.
A grafikusművész minden korosztályhoz szóló, kicsit groteszk, humoros, mesés, mégis realista történeteket szeret rajzolni.

– A sárkányok újragondolásában is rengeteg lehetőség rejlik, Süsü óta tudjuk, hogy nem csak vérszomjas szörnyetegek léteznek – mondta. – Amikor nem kötött szöveghez rajzolok, akkor elsősorban a figurákra koncentrálok, a különböző karakterek kialakítják maguk körül az atmoszférát. Sok tankönyvhöz, növényhatározóhoz is készítettem illusztrációkat, azonban a kiállítóhely kis mérete miatt nem hozhattam el mindent.
S ha valaki a tárlaton nemcsak a szemmagasságban nézelődik, hanem a mennyezetre is feltekint, akkor Bódi Kati plafonról függeszkedő kötéltáncos figuráin is megakadhat a szeme. A címe nem véletlenül Bizalom…