Próbák, fellépés, taps, akárcsak a nagyoknak

Írta:  2013.05.07.
Ezúttal is sikert aratott az idén húszéves Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola diákjainak hangversenye, amelyet április 23-án rendeztek meg az önkormányzat Városház utcai dísztermében. Bánki Gábor tanár urat, az előadó gyermekek zongorakísérőjét kérdeztük.
– Sokéves múltra tekint vissza az iskola tanulóinak, hogy úgy mondjuk, tanévzáró hangversenye…
– Igen, és nem szabad szó nélkül hagyni azt sem, hogy minden esztendőben vastapsos a siker. A gyermekek „mindent beleadnak”, a szülők, a rokonok pedig pirosra tapsolják a tenyerüket.

Gyönyört adó muzsika

– A jövő művészeinek és a muzsikának tökéletes randevúja ez, családias hangulatban.
– Korábban nem volt állandó helyünk. Hol az iskola ebédlőjében, hol a katolikus kultúrházban voltak a hangversenyek, de az utóbbi néhány évben az eseményhez méltó környezetet adó díszteremben léphetnek fel a gyerekek, amiért hálásak vagyunk az önkormányzatnak és a Kondor művelődési háznak.

– Azon túl, hogy a diákokból „felnőtt művész” válik néhány órára, mi a lényege a hangversenynek?
– A koncertet a vizsgaidőszak előtt rendezzük meg. Egyrészt azért, hogy a gyerekek még egy alkalommal kipróbálhassák a közönség előtt való előadást, másrészt azért, hogy ne csak az azonos tanszakos diákok hallják egymást. Lényeges, hogy a szülők, a barátok, a pedagógusok is gyönyörködhessenek a muzsikában.

Profivá lett vendégek

– Kik vettek részt a koncerten?

Akiknek a taps szólt

Bartha Rege Flóra – zongora, Vizkeleti Hanna – blockflöte (furulya), Vizkeleti Gréta – blockflöte, Seres Bálint – cselló, Seres Dániel – cselló, Virágh Boglárka – blockflöte, Szegedi Anna Hedvig – hegedű, Szente Annamária – citera és ének, Szente Nikolett – ének, Leitner Flóra – hegedű, Kulik Ádám – tenorkürt, Kulik Máté – gitár, Langó Álmos – zongora, Besze Dániel – cselló, Szigeti Zsófia – blockflöte, Joó Gréta – blockflöte, Szabó Jázmin – blockflöte, Orbay Lilla – zongora, Nagy Kristóf – gitár, Horváth Anna – citera és ének, Pádár Annamária – blockflöte, Hargitai Bence – klarinét, Schneider Viktória – fagott, Forintos Zalán – trombita, Kovács Vince – zongora, Kovács Karolina – oboa, Tóth Anna Júlia – blockflöte, Bakó Eszter – zongora, Forintos Mónika – klarinét, Kovács Sz. Kristóf – szaxofon, Kovács Eszter – blockflöte.

– Az előkészítősöktől a továbbképzősökig minden korosztály. Döntően a Dohnányi, de a gyáli Kodály Zoltán Zeneiskola is több muzsikussal jött el. Egyre többször örülhetünk a kamarazenélésnek, vagyis a baráti, társas muzsikálásnak. A legegyszerűbb, könnyed daraboktól a legnagyobb szerzők mesterműveiig mindent előadunk. A koncert végére meghívunk egy-egy zongoraművészt vagy régebben végzett, azóta profivá lett egykori diákot. Hadd lássák a maiak, hova lehet eljutni szorgalommal, kitartással… Az idén egy nyolcadikos diákunk zárta a programot, aki egy Bach-művel koronázta meg a műsort.

Közös alkotás

– A kísérő tanár úrnak bizonyára nincs egyetlen szabad perce sem a koncert előtt és alatt…
– A fellépéseket próbák előzik meg, s az én feladatom a zongorakíséret. Keményen készülünk, úgy, mint a nagyok… Sok dolgom volt az idén is, de gondolhatja, boldogan tettem. Nagy örömöt ad nekem a gyerekekkel való közös muzsikálás. Játék, munka és alkotás ez egyszerre.