A sokszínű iskola

Írta:  2013.05.12.
A Brassó Utcai Általános Iskola az idei tanévben ünnepségsorozattal emlékezik meg fennállásának 60. évfordulójáról.
A Brassó Utcai Általános Iskola az idei tanévben ünnepségsorozattal emlékezik meg fennállásának 60. évfordulójáról. A jubileumi rendezvénysorozat első állomásaként április 30-án Művészetek és művészeti oktatás a 60 éves Brassóban címmel nyílt kiállítás a Városháza Galériában.

Tasnádi András, a Brassó iskola igazgatója, miután üdvözölte a vendégeket, elmondta, hogy az elmúlt 60 év alatt 3000 diák koptatta az iskola küszöbét. Az ünnepi pillanatokban felidézte a tíz évvel ezelőtti évfordulót is, amikor a jubileum alkalmából iskolatörténeti kiállítást rendeztek. Ezúttal az intézményben ma vagy régebben tanító művésztanárok, valamint a tanítványaik és a művészettel foglalkozó egykori növendékek alkotásaiból hoztak el egy nagy, sokszínű csokrot. A május 9-ig megtekinthető tárlaton többek között az iskolai kerámia szakkörben készült munkákban, festményekben, akvarellekben, grafikákban, művészi fotókban gyönyörködhetnek az érdeklődők.

A megnyitón Kucsák László alpolgármester köszöntötte Kurdi Gyulát, kerületünk díszpolgárát, a Brassó iskola nyugalmazott, címzetes igazgatóját. Az alpolgármester felhívta a kiállítás résztvevőinek figyelmét Buczkó Imre Tomory Lajost ábrázoló grafikájára.

– Ez azért is érdekes – mondta –, mert a kerületi helytörténeti gyűjtemény az ő nevét vette fel, Buczkó Imre kerületi művész pedig korábban a repülőtér főmérnöke volt, s a cége patronálta az iskolát.

A brassós programok részét képezi május 14-én a Gór Nagy Mária Színitanoda növendékeinek előadása. A rendezvénysorozat záróakkordjaként május 24-én néptáncgálát rendeznek a Rózsa Művelődési Házban.
A jubileumi ünnepségen természetesen a brassós diákok működtek közre.