Senkit sem riasztott el a hűvösebb idő

Írta:  2013.05.27.
Délelőtt napos idő fogadta a Bókay-kertben rendezett gyermeknapra kilátogató családokat, és bár kora délután kissé lehűlt a levegő, a jókedvet, a vidámságot nem tudta ez megzavarni.
Délelőtt napos idő fogadta a Bókay-kertben rendezett gyermeknapra kilátogató családokat, és bár kora délután kissé lehűlt a levegő, a jókedvet, a vidámságot nem tudta ez megzavarni. A sátorral védett nézőtéren folyamatosan cserélődött a közönség a legkisebbektől a felnőttekig.

A helyszín adottságait kihasználva két részre lehetett bontani a gyermeknapi szórakozást. A hagyományos vidámparkban céllövölde, körhinta, dodzsem, ugrálóvár és felfújható csúszda várta a gyerekeket, a színpad környékén pedig kirakodóvásár, vattacukor- és egyéb édességárusok csábították a résztvevőket.

Lóháton a kicsik

A pónilovaglás és a kisállat-simogató a legnépszerűbb programok közé tartozik minden hasonló alkalommal. Ezúttal sem volt ez másként, az alig tipegő apróságoktól az óvodásokig, kisiskolásokig szinte folyamatosan ülték meg az apró lovakat, és készültek a fotók a családi albumba.
– A csacsinak add! – mondta egy apuka a kisfiát bátorítva, aki egy marék fűvel akart kedveskedni valamelyik állatnak. A szelíd jószág aztán szépen elvette a kisfiú tenyeréből a feléje nyújtott csemegét.
A lámához közel merészkedő barátját így figyelmeztette egy tizenéves fiú:
– Vigyázz, mert nagyot tud köpni!

Rendőr és útépítő


A gyermeknapban az is jó, hogy ilyenkor olyan dolgokkal is meg lehet ismerkedni, amiket a hétköznapokban csak távolról lát egy gyerek. Ilyen a rendőrautó – ezúttal két járművet hozott a kerületi rendőrkapitányság –, amibe bemászni, abban körülnézni és rendőrnek képzelni magunkat kitűnő játék. Ugyanígy a tűzoltóautónál is sorban álltak a gyerekek, hogy pár percre beszállhassanak. Érdekes járművekkel volt jelen a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. is. A gyerekek örömmel ültek be az utcaseprő gép és a miniexkavátor fülkéjébe, s játszották el, milyen is utat tisztítani vagy építeni.
A járművektől elszakadva a gyermeknap résztvevői a vásári sátrak közé érkeztek. A kürtőskalács illata mindenkit a színpad felé csalogatott, de az odavezető út is tartogatott még látni- és ízlelnivalót.
A zöld18.hu meteoklinika időjárás-érzékenységi vizsgálatot végzett, a következő asztalnál kézműves ékszerekből lehetett válogatni, de volt hennafestés és arcfestés is. Aki pedig megéhezett, az a lángostól a lepényen át a hagyományos házi rétesig sok mindent megkóstolhatott.

Zenés, táncos színpad

Rendkívül változatos programot nyújtott a színpad, amelyen aerobic- és cselgáncsbemutatót is láthattak a nap folyamán az érdeklődők. Nem maradt el a tánc sem. Mások között fellépett a Botafogo Táncegyüttes, valamint a Balance mozgás- és táncművészeti stúdió növendékei, így a latin táncoktól a modern mozgásművészetig széles volt a választék. Délután a Don Bosco Gyermekmusical Társulat műsorát is láthattuk. Hevesi Imre zenés gyermekműsorát követte a zárókoncert, amelyen az Anti Fitness Club teremtett kitűnő hangulatot.

Alkalmi szereplők a közönség soraiból

A Langaléta Garabonciások társulata a közönséget is bevonta a vásári mulatságba. A vásári komédiájukat gólyalábakon egyensúlyozva előadó művészekre kíváncsi tömegből előbb egy apuka, majd egy kisfiú is az előadás részese lett.
Csikósostorral kalapot levenni egy ember fejéről veszélyes mutatvány, különösen, ha a fiatalember rosszul teszi fel a fejfedőt.
– Otthon az asszony viseli a kalapot? – hangzott a nevetésre ingerlő élc a csikóst imitáló művész szájából. Végül „megkegyelmeztek” az alkalmi partnernek, és az ostorcsattanással egy időben egy madzag segítségével repült a fejfedő.
A botcsinálta Tell Vilmos sem maradhatott ki a műsorból. A közönségben akkor ébredhetett gyanú az íjász tudását illetően, amikor annak egyik társa így szólt az almát a fején tartó önkéntes kisfíúhoz:
– Intsél búcsút a többieknek, Kevin!
 

– A délutánra borússá váló idő ellenére szép számban érkeztek szórakozni vágyók a Bókay-kertbe. Végül az időjárás is megkegyelmezett, mert eső nem esett, így a programok rendben lezajlottak, s az esti zárókoncerttel együtt nagy sikerük volt – mondta Sonnewendné Lengyel Orsolya, a Városgazda Zrt. Sport, Rendezvény és Média Divíziójának rendezvényszervezési csoportvezetője.