A néptánc ünnepe

Írta:  2013.06.03.
Rendhagyó előadások várták a hétvégén a XXI. Tébláb Nemzetközi Néptáncfesztivál látogatóit.
Konferálás nélkül moldvai csángó táncokkal indult május 31-én a Rózsa Művelődési Házban a fesztivál. Az első szám után Vörös Árpád, a Tébláb Művészeti Iskola vezetője mégsem állta meg, hogy szavakkal is köszöntse a közönséget. Elmesélte, hogy valamikor régen, egy májusi napon a Rózsában volt az első fesztivál, azóta viszont hatalmas utat járt be a művészeti iskola. Számtalan fiatal nőtt fel a falai közt és néhány szülői is betévedt. Olyannyira, hogy idén az első nap a Tébláb Szülők Csoportjának rendhagyó előadássorozatával indult.

Tájról-tájról, táncról-táncra című táncbemutatójuk végigkalauzolta a közönséget a Kárpát medence táncain kezdve Kalotaszegtől, a sóvidéki táncokon át, a Mezőségig. Felléptek még a Koccintós Táncegyüttes és az isaszegi Csatangoló Tánccsoport tagjai, közreműködött a Kikelet Egyesület. A jó hangulatról a Kóborzengő Zenekar gondoskodott. A kollektív téblábolás a közönséggel együtt pedig idén sem maradt el, hiszen az estet vidám táncház zárta.

A fesztivál hűvös, második napján a Bókay-kertben folytatódtak a néptáncbemutatók. A Tébláb Művészeti Iskola csoportjai mellett, felléptek a Szabadkáról érkezett Puja és Topogós Táncegyüttes tagjai, a maglódi Kacamajka Táncegyüttes és a kerületi óvodák és általános iskolák csoportjai. A programot népi játszóház, népi vásár és kézműves kuckó színesítette. Délután pedig a Ludas Matyi című táncszínházi mesedarab volt látható.