Rejtett meseváros

Írta:  2013.06.04.
Néha olyan dolgok merülnek feledésbe, amiknek sok ember csodájára járna. Néha nem is sejtjük egy lakatlan ház, egy eldugott kert milyen titkokat rejt.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény dolgozói egy rejtett kincset, egy mesevárat találtak egy pestszentlőrinci udvarban. A forgalomtól védve, a Szarvas Csárda környékén az ’50-es évek óta áll a vár. Heilauf Zsuzsanna a gyűjtemény vezetője elmesélte, hogy anno, kisgyermekként anyukája és nagybátyja is játszott a vár környékén.
A Meseváron meglátszanak a múló évek, de kissé romos állapota és néhol lehullott várfalai ellenére is látni, hogy aprólékos munkával, szakértő kezek készítették. Színes kapuk, festett falak és kis padok díszítik a vizesárokkal körbevett körülbelül 150 cm magas és 2x3 méter hosszú várat.
Örökségvédelmi program keretében, a Kovács Márk Helytörténeti Alapítvány első hivatalos megnyilvánulásaként felkarolta a Mesevár sorsát. A Helytörténeti Gyűjtemény dolgozói helyi, értékvédő programot szerveztek, melynek keretében, önkéntesek segítségével megtisztították a várat és közvetlen környezetét. A nagytakarítást követően Cseh Gábor, mérnök és Kirrné Feicht Ágnes, kerületi főkertész mérte fel a károkat és a helyreállításhoz szükséges további teendőket. A várat a későbbiekben szeretnék látogathatóvá tenni a nagyközönség számára.