Bemutató táncból, kecsességből

Írta:  2013.06.18.
Tiringer Mozgásművészeti Sportegyesület (SE) tanévzáró gálát tartott június 16-án a Rózsa Művelődési Házban.
– A gálán 30 produkcióval közel 90 tanítványunk lépett színpadra – mondta Koch-Tiringer Tímea, nívó-díjas táncpedagógus, a Tiringer Mozgásművészeti Sportegyesület (SE) alapítója. – Évente két alkalommal (karácsonykor és az évzáró alkalmával) gálaműsort szervezünk, amelyen minden tanítványunk fellép, hogy mindenki megmutathassa mit tanult, mit tud. A csoportok kisebb műsorokkal, koreográfiákkal készülnek a rendezvényre.

Az egyesület fő profiljának az esztétikus mozgásképzést tekinti, melynek sok összetevője van és egészen óvodás korba nyúlik vissza. A gyerekek a foglalkozások alkalmával megismerkednek a klasszikus balett alapjaival, modern tánc- és akrobatikus képzésben részesülnek életkoruknak megfelelő szinten.
A mozgásművészeti SE 2005. szeptemberétől tanfolyamos csoportokat indít az egyesület óvodás, alsó- és felső tagozatos lányok részére. A tanfolyamra járó gyerekek heti két alkalommal vesznek részt a foglalkozásokon.
A 13-14 éves lányok épp olyan lelkesedéssel jönnek be a terembe, mint a 3-4 éves ovisok. A megfelelő tudásszint elérése után az egyesület lehetőséget biztosít tanfolyamos növendékeinek bemutatókon és versenyeken való részvételre. A versenyző csoportban a gyerekek hazai és külföldi Show-tánc versenyekre készülnek egyéni és csoportos koreográfiákkal.
– A versenyzőink a múlt héten az Európa-bajnokságon 19 produkcióval vetünk részt, ebből 15 versenyszámban az első három helyen végeztek a növendékeink – újságolta büszkén a nívó-díjas táncpedagógus.

Koch-Tiringer Tímea elmondta, ennek ellenére nem elsődleges céljuk, hogy versenyzőket neveljenek, hanem az, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, mozogjanak.... Ha hetente két alaklommal lejárnak sportolni, akkor a testmozgásuk is jobb lesz, ami önmagában is fontos.
S az, hogy kiből lesz versenyző, azt az évek munkája dönti el. S ha valaki eljut oda, hogy az edzők úgy gondolják, hogy meg lehetne próbálni a versenyzést, csoportosan vagy egyénileg, akkor először leülnek a szülőkkel erről beszélni, mert a versenyzés a szülők részéről is áldozattal jár, anyagilag és időben egyaránt (fellépő ruhák, külföldi utazások).
A versenyző gyerekek heti három alakommal vesznek részt edzéseken. ahol az új koreográfiák csiszolásával foglalkoznak, új mozdulatok sajátítanak el, gazdagítják mozgáskultúrájukat. Az egyesületi foglalkozásnak 2005. óta a Gulner Gyula Általános Iskola ad helyet.