Volt egyszer egy MALÉV

Írta:  2013.06.23.
A magyar polgári repülés és a kerület kapcsolatát mutatja be a helytörténeti gyűjtemény új, különleges kiállítása.

− Gyerekkoromban a szüleimmel hétvégenként sétaképpen gyakran látogattunk ki a ferihegyi 1-es terminál teraszára. Csodáltam a repülősök világát, amely misztikus és elérhetetlen volt számomra. A kerületben élő emberként később megértettem, hogy nem is olyan távoli világ ez, hiszen nagyon sok család tagjai dolgoztak a polgári repülés különböző feladatköreiben. Ez a világ a miénk. És most ez elevenedik meg ezekben a termekben – mondta Ughy Attila polgármester az Ég és Föld – a polgári repülés és Budapest 18. kerülete című kiállítás megnyitóján.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény még tavaly előtt elkezdte a magyar polgári repülés relikviáinak szisztematikus gyűjtését. A MALÉV azóta bekövetkezett csődje még fontosabbá tette a célt: olyan gyűjteményt létrehozni, amely hitelesen képes megidézni e fontos ágazat sok évtizedes történetét.

A mostani kiállítás anyagát – amelyet a Szarvascsárda téren a Delta üzletház első emeletén lehet megtekinteni egészen október 31-ig – nagyrészt magángyűjtők adták össze. A jelvények, egyenruhák, a repülőjáratokon rendszeresített használati tárgyak, ajándékok mellett film, a repülők belső terét szimuláló díszletek és más érdekességek segítik „utazni” a látogatót.
− Ez egy ritka, ilyen összetételben megismételhetetlen gyűjtemény, ezért döntöttünk úgy, hogy egészen októberig látogatható legyen – mondta Heilauf Zsuzsanna, a Tomory gyűjtemény vezetője.
Buczkó Imre mérnök, képzőművész, a repülőtér egykori főmérnöke a Ferihegyen korábban létrehozott, világhírre szert tett Airport Art Galéria művészeit és alkotásaikat ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.