Játékos kísérletek miniszteri segédlettel

Írta:  2013.06.26.
A Múzeumsarok kiállítóhelyen a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény adta a díszletet a Múzeumok éjszakája XVIII. kerületi nyitóprogramjához, amelyben játékos kémiai kísérletet láthattak és próbálhattak ki az érdeklődők.
A Múzeumsarok kiállítóhelyen a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény adta a díszletet a Múzeumok éjszakája XVIII. kerületi nyitóprogramjához, amelyben játékos kémiai kísérletet láthattak és próbálhattak ki az érdeklődők. A június 22-i rendezvényt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg, aki köszöntője előtt a bemutatóban is segédkezett.

A helytörténeti gyűjtemény helyiségében ezen az estén szappanbuborékat is lehetett fújni a kiállított tárgyak között. Igaz, Maadadiné Borbély Mária elmondta, hogy a modern szappanok már nem is alkalmasak a buborékfújásra. Szerencsére másfajta háztartási szerek igen, így nem volt akadálya annak, hogy a játékos kísérletben segédkező Balog Zoltán számos kisebb-nagyobb buborékot fújjon különféle drótból készült geometriai idomokkal és olyan hétköznapi tárgyakkal, mint a légycsapó vagy a húslapát.

Fontos helyi értékek

Balog Zoltán a programot megnyitva kiemelte, hogy fontosnak tartja a Múzeumsarokhoz hasonló helyi kiállításokat, mert azok erősítik a helyi identitást.
– Szeretnék gratulálni ehhez a múzeumhoz, amelyet a 2006-os megszűnését követően két évvel ezelőtt sikerült újra megnyitni – mondta. – A Múzeumok éjszakáján nemcsak az a fontos, hogy a népszerű fővárosi nagy múzeumok megnyissák a kapuikat, hanem az is, hogy a kis helyi közösségek kiállítótermei is ezt tegyék.
Az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy tavaly 350 ezer látogatója volt a Múzeumok éjszakájának úgy, hogy a látogatók száma évről évre 10 ezres nagyságrenddel nőtt. Szerinte a múzeumok a modern kor számítógéphez szokott emberének is bőven nyújtanak látnivalót, a színes programok bárkit el tudnak csalogatni a monitor elől.
– Ebből a szempontból is nagyon szeretem például a skanzeneket, amelyekben a tárgyi kultúrával való vizuális ismerkedés mellett a különféle foglalkozásokon tevőlegesen is át lehet élni a régebbi korokban élt emberek mindennapjait.
Kucsák László alpolgármester úgy véli, hogy a helytörténeti értékek bemutatásának túl kell nyúlnia a kerület határain.
– Az, hogy Balog Zoltán miniszter úr idelátogatott, sőt aktívan részt is vett ezen a kis bemutatón, azt mutatja: számára is fontos, hogy a kisebb helytörténeti kiállítóhelyek is a szélesebb érdeklődés fókuszába kerüljenek.

Zenés repülés

A Múzeumsarok kiállítóhely rendezvénye mellett a Delta Üzletházban megrendezett repüléstörténeti kiállítás volt a Múzeumok éjszakájának fő kerületi látványossága. Az Etűd fúvószenekar kánikulai térzenéje után az üzletházban a Malév légiutas-kísérőinek egyenruháiból rögtönzött divatbemutatót csodálhattunk meg.
A kiállítást megnyitó Kucsák László a tárlaton látható relikviák kapcsán kiemelte, hogy azokat többnyire a kerületben élők gyűjtötték össze.
– Az itt látható tárgyak, közöttük számos egyenruha, különböző kordokumentumok, poharak vagy akár a repülőgép belsejét felidéző berendezés és az egyéb számtalan repüléstörténeti relikvia összegyűjtői egy olyan kiállítást tudtak összeállítani, amely méltán irányítja rá a figyelmet a főváros XVIII. kerületére.
A kiállítás keretében a Magyar Repüléstörténeti Társaság bemutatott egy most első alkalommal kiadott képeslapsorozatot is. A látogatókat Mohai Tibor és zenekara „repülős dalokkal” szórakoztatta.