Jó suli a Kondor

Írta:  2013.07.08.
Miniszteri elismerő oklevelet kapott a Kondor Béla Általános Iskola, amelyet Vida Béla igazgatója vett át Kucsák László alpolgármestertől az évzárón.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerő oklevélben részesítette a Kondor Béla Általános Iskola tantestületét kimagasló, nehéz körülmények között végzett oktatásmegújító, a lakókörnyezet igényeinek megfelelő oktató-nevelő munkájáért. Az oklevelet Balog Zoltán miniszter látta el kézjegyével.
A Havanna-lakótelep, amelynek építése 1985-re fejeződött be, több mint 20 ezer embernek adott otthont.  A Kondor Béla iskola 1981-ben itt nyitotta meg itt a kapuit.

 – Akkoriban volt olyan tanév, hogy 1900 diák járt ide – mondta Vida Béla, az iskola igazgatója. – Jelenleg 400 gyereknek és 40 pedagógusnak a második otthona ez.
A kilencvenes években a gyárak, üzemek bezárása a Kondor iskolába járó gyerekek szüleinek hatvan-hetven százalékát érintette, így nem volt sok oka senkinek sem örülni akkoriban.  
Ezekben az években fogalmazta meg az intézmény a mottót, miszerint „A Kondor a pedagógusok iskolája legyen a gyerekekért”, mert akkor tudnak a legtöbbet tenni a diákokért, ha ők is jól érzik magukat a munkahelyükön. 

Bejegyzés a www.josuli.hu portáltól:

„A Kondor tényleg a gyerekek és tanárok iskolája. Mindkét gyerekem ebben az iskolában kezdte meg a tanulmányait és innen ballagott. Az iskolában a pedagógusok mindenben segítik a gyerekeket, és ha kell a családot is. Kellemesen és színesen telt az itt eltöltött idő. Aki a Kondor körzetében lakik és a gyermeke általános iskolaválasztás előtt áll, annak ajánlom ezt a sulit.” – olvasható Juhász Attiláné bejegyzése.

Az intézmény már a kezdettől fogva hangsúlyt fektet a matematika, az angol, a testnevelés, a művészetek és az informatika oktatására. A tanárok az órákon túl is foglalkozásokkal segítették és segítik a tanulók fejlődését. Jelenleg rajz-, néptánc-, matematika-szakkörrel, valamint sportkörökkel várják az érdeklődőket.

A kormányzati intézkedést megelőzve már három éve bevezették az egész napos nevelést.

A pedagógusok 96 százaléka pályakezdőként került az új iskolába, a mélyvízbe. Az igazgató ma büszkén mondja, hogy 23 éve, amióta vezeti az iskolát, egységes a csapat, egyfajta követelményrendszerrel. Az iskola elvárásait szinte az összes szülő támogatja.

– Két éve kerületi Művelődésért-díjat vehetett át a testület, s több pedagógus kapott elismerést – mondta Kucsák László alpolgármester. – A tanárok mindvégig igyekeztek új színt vinni a pedagógiai munkába, miközben nehéz körülmények között is olyan diákokat indítottak az útjukra, akik helyt tudnak állni az életben. Akár diplomásként, akár szakmunkásként.
Az oklevél ékes visszajelzése annak, hogy az iskolában értékes a szakmai munka, ami érthetően öröm a tanároknak, a diákoknak, s a kerületnek is.