Kerületi diákok jártak Erdélyben és Kárpátalján

Írta:  2013.07.12.
Az ország egész területéről több ezer 7. osztályos diák jutott el idén a határon túl élő magyarokhoz a Határtalanul pályázat segítségével.
Az ország egész területéről több ezer 7. osztályos diák jutott el idén a határon túl élő magyarokhoz a Határtalanul pályázat segítségével. A XVIII. kerületiek közül is több iskola nyert pénzt az úti- és a szállásköltségek fedezésére. A diákok többnyire Erdély tájait, nevezetes történelmi helyeit járták be, de akadtak olyanok is, akik Kárpátalját vették célba.

A Határtalanul pályázat alapvető célja az, hogy a 7. évfolyamos magyarországi diákok olyan tanulmányi kirándulásokon vehessenek részt, amelyeknek úti célja Románia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia, Szlovákia vagy Horvátország magyarok lakta területe.

Ahol őseink átkeltek

A Gulner Gyula Általános Iskola csaknem 500 ezer forint támogatást nyert a pályázaton, és ennek segítségével 23 hetedikes tanuló utazhatott a nyár elején Kárpátaljára.
– A határtól 20 kilométerre lévő Nagymuzsajban laktunk, onnan mentünk többek között Ungvárra, Munkácsra, a Vereckei-hágóhoz, Szolyvára vagy éppen Huszt várához – mondta a hazaérkezés után a TV18-nak nyilatkozva Frech Gábor tanár, fafaragó művész.
A Határtalanul pályázat a kiutazó tanulók felkészítését is előírja, így az utazás előtt a gyerekek ismereteket szereznek arról, hogy hova mennek, hogyan élnek ott a magyarok, és milyen kulturális vagy éppen néprajzi értékeik vannak.

Visszatérő kandósok

A Kandó Téri Általános Iskola diákjai májusban Tusnádfürdőn jártak, ahol a számukra már-már törzshelynek számító – a kitűnő tanulók által a jutalomtúráról jól ismert – Szent Kristóf Panzióból indultak csillagtúrára.
– Jártunk a Szent Anna-tónál, a Békás-szorosban, a Gyilkos-tónál, Kézdivásárhelyen, a Nyerges-tetőn, a Mohos-lápon és Alsócsernátonban is. Együtt szekereztünk a Hargita lábához idős székely emberekkel, s ott szalonnát és micset sütöttünk – számolt be röviden útjuk főbb állomásairól Magyar Márta, a Kandó iskola igazgatója.

Az utazás során egyébként nemcsak az erdélyi magyarok életét ismerték meg a diákok, hanem az egy évfolyamra, de másik osztályba járó gyerekek is összetartóbb közösséggé kovácsolódtak.
Tusnádfürdő volt a célja a Kastélydombi iskola 35 tanulójának is. A hatnapos kirándulás során ellátogattak a Szent László Gyermekvédelmi Központba is, a tusnádfürdői általános iskolában pedig bemutatták a Kastélydombi suli ökotevékenységét.

Kiállítást is megnyitottak

A Kandó téri hetedikesekkel utazott Erdélybe Krausz Margit, az iskola festőművész-rajztanára, akinek képeiből egész nyáron át megtekinthető kiállítás nyílt a panzió nagytermében.
– A kiállítással mi is részesei lettünk testvérvárosunk, Tusnádfürdő kulturális életének. A megnyitóról, amelyen Melles Mária, Tusnádfürdő polgármestere is részt vett, a Csíki Hírlap is beszámolt – mondta Magyar Márta.

Dél-Erdélyben jártak

A Kassa iskola 43 hetedikes tanulója és a kísérő tanárok háromnapos dél-erdélyi körúton vettek részt. A csoport Nagyváradon kezdte a kalandozást, jártak Körösfőn, majd a Királyhágón át Kolozsvárra vezetett az útjuk. Itt a Házsongárdi temetővel és a belváros szépségeivel ismerkedtek meg.
A tordai sóbányába és a Tordai-hasadékba tett kirándulást követően Torockón át érkeztek Nagyenyedre, ahol délelőtt az iskolában találkoztak a helyi gyerekekkel, akikkel közös magyarórán vettek részt.
Gyulafehérvár, majd Déva következett, a hazaúton pedig érintették Világost és Aradot is. Déva egyébként az iskola nemzeti összetartozás napi rendezvényén is „szerepelt”. Egy több állomásból álló ügyességi vetélkedő egyik megállója a jelképesen megépített Déva vára volt.