Óvodások alkottak

Írta:  2013.07.19.
A XVIII. kerületi Pedagógiai Intézet óvodai munkacsoportja által meghirdetett rajzversenyre 20 óvodából 150 gyermekrajz érkezett be.
A pedagógiai intézet a kerületi óvodákkal együttműködve hatodik éve rendez Angyalkert címmel programot. Az idén a viharos időjárás miatt a Bókay-kerti rendezvény elmaradt, a rajzokat a Téglagyári Megálló galériáján állították ki. (Brunszvik Teréz grófnő 1828-ban hozta létre a Habsburg Birodalom, illetve Magyarország első kisdedóvóját Angyalkert néven Budán, a Mikó utca és az Attila utca sarkán.)

A zsűri óvodánként három-három rajzot díjazott, és a 60 legjobb alkotást bemutatták. Kucsák László alpolgármester és Tóthné Kővári Csilla óvodapedagógiai szakértő adta át a díjakat, amelyek vizuális eszközök voltak, hogy további alkotásra ösztönözzék a gyermekeket. A megnyitót Vörös Árpád néptáncpedagógus és a Turi zenekar táncházi programja követte, amelyen a gyermekek szüleikkel együtt hagyományőrző dalokat, játékokat tanulhattak.
– Az óvodai nevelésben a verseny fogalma még nem jelenik meg, a gyermekeknek a képességeik kibontakozására kapott szabad alkotási lehetőség nyújt örömöt – hangsúlyozta Tóthné Kővári Csilla. – Az óvodai művészeti versennyel az a célunk, hogy a 3–7 éves korosztályban megjelenő tehetségeket már ebben a korai életszakaszban felismerjük, és módot adjunk alkotóképességük, kreativitásuk és fantáziájuk kibontakoztatására.

A felhívás középpontjában nem a versenyeztetés áll, hanem az, hogy a gyermekek a saját óvodai közegükben minél nagyobb szabadsággal alkossanak az adott témában, és a munkákat be is mutathassák. A rajzokat értékelő szakmai zsűri arról is gondoskodik, hogy a tehetséges gyermekek ne kallódjanak el, részt vehessenek tehetséggondozó programokban.
A kiállítás az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a művészeti versenyek támogatására meghirdetett felhívásra benyújtott Tehetséges, alkotó gyermekek művészeti versenye című pályázatra nyert támogatásából valósult meg.