Mondja, ami a pohár fenekén van

Írta:  2013.08.14.
Berecz András énekes, mesemondó is fellép a Szeptemberi Kóstoló programjában.
 Sikeres médiaszemélyiségek és politikusok szeretik idézni olykor az aranyköpést: a televízió nem arra van, hogy nézzük, hanem hogy szerepeljünk benne. Ha valaki, Berecz András énekes-mesemondó az életével bizonyította a tétel igazát: egy korábbi interjúja szerint televíziója sosem volt. Viszont az elmúlt években egyre többször szerepel benne.


 Onnan ismerhette meg a szélesebb közönség is ezt a kitűnő énekhangú és sajátos humorú előadót, aki annak idején a jogi egyetemet hagyta ott, hogy határon innen és túl kezdjen el népdalokat, adomákat, meséket gyűjteni. Mire a televízió felfedezte őt magának, már több évtizedes gyűjtő- és színpadi munka volt mögötte, a táncházak, népzenei pódiumok közönsége jól ismerte őt az Ökrös Együttes éléről, vagy önálló műsoraiból.
− Amit a műsor előtt az utolsó pohár alján látok, pontosan azt fogom majd elmesélni, elénekelni a színpadon – mondta tréfásan Berecz András a Városképnek tervezett fellépéséről a Szeptemberi Kóstolón. Szavai arra utalnak, hogy egy énekes-mesemondóhoz méltóan soha nem mulaszt el fellépés előtt felhörpinteni egy-két pohár bort. Munkamódszerét azért bővebben is elmagyarázta: − Nem mindegy, milyen a helyszín, kik jöttek el, kinek a figyelmét kell lekötni. Rendszerint ott helyben, a közönség hangulatát felmérve döntöm el, mit adok elő. Ha lehet, persze, most legszívesebben a gyergyói anyagot vinném – mondta nemrég megjelent, Hazakísérlek című gyergyói dalgyűjteményére utalva.Berecz András korábban tanulmány- és műfordításkötetet jelentetett meg a csuvas sördalokról. A kérdésre, hogy ezek előkerülnek-e cseh söröket is bemutató Szeptemberi Kóstolón, így válaszolt:− Ez egy kiváló ötlet. Elképzelhető, hogy egy-két zenész barátomat is meghívom, akikkel aztán csuda dolgokat adhatunk elő.

Sörfalu és kertmozi a Kóstolón

A Bikini is koncertezik a Szeptemberi Kóstolón