Mentős nap és tábor az egészséges életmódért

Írta:  2013.09.02.
Hasznos és tanulságos programokkal várta a diákokat a Kastélydombi és a Kassa utcai általános iskola, ahol az egészséges életmód jegyében szervezett táborban mentős napot is szerveztek.
A rendezvénysorozat megálmodója és szervezője, Diráné Huszár Gertrúd arra törekedett, hogy mind a lőrinci, mind az imrei diákok nagy számban vehessenek részt az egészséges életmódra és a helyes táplálkozásra nevelő táborban. A két iskolában szakemberek tartottak előadásokat az elsősegélynyújtás alapvető ismereteiről a vakációzó diákoknak.

A tábor megrendezésére az önkormányzat népjóléti bizottsága által nyári életmódtáborra kiírt pályázat nyújtott lehetőséget.
– A célunk az volt, hogy olyan tudással vértezzük fel a diákokat, amelynek nagy hasznát veszik a mindennapi életben – hangsúlyozta Diráné Huszár Gertrúd. – A gyerekek sokat tanulnak az iskolában, de azt kell mondani, hogy általában az emberi szervezetről és annak működéséről mégis keveset tudnak. – Az elsősegélynyújtást megtanulni nem ördöngösség, és adott esetben életet menthet. Ezért fontos, hogy az alapismereteit már gyermekkorban elsajátítsák. A mentős napnak is ez adta az apropóját. Egyszerűbb segítségnyújtást mindenkinek kötelessége adnia.
A táborszervező elmondta, hogy a diákok megtanulták a vérzéscsillapítás és a sebkötözés, a stabil oldalfektetés, az eszméletét vesztő embernek való segítségnyújtás technikáit, s volt vérnyomás- és vércukorszint-mérés is. Ennek során a gyerekek a mért értékek elemzéséhez is segítséget kaptak.
– Az emberek nem azért választják a mentős hivatást, mert annyira szeretik a vérző sebet bekötözni – mondta Papdán Márta mentős szakember. – A mentőzéshez elhivatottság kell. Tudom, hogy szükség van a munkámra, azt, hogy adott pillanatban csak én segíthetek, és sok múlik azon, mit és hogyan teszek. Mindennap fáradtan, de jó lelkiismerettel térek haza, mert tudom, hogy hasznos munkát végeztem, és sok embernek tudtam segíteni. Egy-egy hálás szó, egy halk köszönöm, egy mosolygó, hálás tekintet mindennél többet ér. Csak biztatni tudom a gyerekeket, hogy akit komolyabban érdekel ez a hivatás, az jöjjön erre a pályára.
Az egészséges életmód jegyében a gyerekek ízletes zöldségtálakat, gyümölcssalátákat és cukormentes szörpöket készítettek.