Kerületi tanárok sikerei a tehetséggondozásban

Írta:  2013.09.13.
Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért kitüntetést kapott Fenyvesi Mária, a Kastélydombi iskola matematika-kémia tanára és Krakkerné Berki Hajnalka, a Bókay iskola biológia-földrajz tanára.
A Városkép előző számában beszámoltunk arról, hogy Miklósné Malek Erzsébet, a XVIII. kerületi SOFI edző-pedagógusa a „versenyre való kiváló felkészítés” kategóriában vehette át ugyanezt a díjat az augusztus 28-án a Nemzeti Színházban rendezett ünnepségen.

Az elismerést azoknak a tanároknak ítélik oda, akik legalább öt éven keresztül kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és jelentős sikereket értek el a tehetséggondozásban, tanítványaik versenyre való felkészítésében. (A díj elnevezése a Bonis bona discere – Jótól jót tanulni – latin közmondásból származik.)

A teraszpedagógus

– Kivételesen szerencsésnek érezheti magát az, akinek a gyermeke Marika néni „szárnyai” alá kerül – mondta Fenyvesi Máriáról Bácsi Zoltán szülő. – A tanárnő, miközben kibontakoztatja a gyermekek tehetségét, hozzászoktatja őket a versenyzéshez, a precíz, kitartó munkához.
Fenyvesi Mária egész eddigi életét a hivatása szolgálatába állította, hogy megkeresse a diákok között a tehetségeket, és a legtöbbet hozza ki belőlük. Szombatonként az otthonában foglalkozik a gyerekekkel, s ha jó idő van, akkor a teraszon tart órát, ezért tréfásan teraszpedagógusnak szoktuk nevezni – mesélte Véghely Tamásné, a Kastélydombi Általános Iskola igazgatója.

Fenyvesi Mária elismerései

A kerület tanára (2005), Az év tanára – a Kastélydombi iskola tanári testülete (2008), Hevesy György-emlékplakett – Magyar Természettudományi Társulat (2009), Tanári fődíj – Bolyai-csapatverseny (2012), Szülők Gyémánt-díja (2012), Tehetséges gyermekekért díj – Curie Alapítvány (2013), Bonis Bona-díj (2013).

A Kastélydombi iskola körzetes, nem matematika tagozatos intézmény. Fenyvesi Mária ennek ellenére minden évfolyamban megtalálja a tehetséges tanulókat. A versenyeredmények mögött ott vannak a családok is, amelyek bátorítják a gyerekeket, ha a finis előtt elfáradnak, és kezd elmenni a kedvük a gyakorlástól.

Gondolkodásra kell nevelni

– A feladatok gyakorlásával lehet megtalálni a tehetségmag-csírákat – mondta a Kastélydombi iskolában 1989-től tanító pedagógus. – Elég hamar kitűnik, hogy miként gondolkodik a diák, mennyire egyedi a feladatmegoldása. Ha „tehetséggyanús”, elkezdem fejleszteni… Az évek során nagyon sok érdekes feladatsort gyűjtöttem össze. A tanórákon az adott témakörhöz mindig új feladatokat választok, hogy ezzel is felkeltsem a gyerekek érdeklődését a matematika iránt. Minden alkalommal „életközeli” feladatokat kapnak, nem olyanokat, hogy szorozd be ezt a számot azzal, mert az kulimunka, azt bárki ki tudja számolni. A másik tantárgyam a kémia, amely a matematikára épül. Itt is nagyon hamar kiderül, hogy ki az, aki nemcsak a kísérleteket végzi el szívesen, hanem a számításokat is.

Nem férnek el a teraszon

– A versenyidőszakban szombatonként a lakásomon foglalkozom a gyerekekkel. Most azonban bajban vagyok, mert az októberi Bolyai Matematika Csapatversenyre több mint 30 gyerek jelentkezett. Vagyis ha minden évfolyammal csupán egy órát foglalkoznék, az is legalább háromórás elfoglaltságot jelentene pluszban.


A pedagógus legyen hiteles! 

Krakkerné Berki Hajnalka 1988 óta dolgozik a Bókay iskolában. Neki köszönhető, hogy intézményünk hat éven át folyamatosan elnyerte az Ökoiskola címet, és most arra pályázunk, hogy Örökös ökoiskola lehessünk. Magas színvonalú tananyagfejlesztő munkát végez, ökofüzetek összeállításával segíti a tanórai munkát, s Ökopercek címmel hanganyagokat állít össze, amelyek heti rendszerességgel hangzanak el az iskolarádióban – fejtette ki Vörösné Éles Csilla, a Bókay Árpád Általános Iskola igazgatója.

Évek óta ez az iskola rendezi meg a Bókay Árpád Országos Biológiaversenyt, amelynek Krakkerné Berki Hajnalka az ötletgazdája, főszervezője, szakmai vezetője.

Ökofüzetek, Ökopercek

– A tanulóink többsége családi házban él, ezért is fordítunk nagy gondot a természetközeli szemléletmód és a környezetbarát életvitel kialakítására – hangsúlyozta Krakkerné Berki Hajnalka. – Ökoprogramunk célja az, hogy a tanítványainkat felkészítsük a természettel és az ember alkotta környezettel való megfelelő kapcsolatra. Az Ökopercek adását az ökofüzetekkel együtt évente aktualizáljuk, hiszen változnak az évfordulók, a jeles napok, ünnepek, a környezetvédelmi jellegű témák. Az ökofüzetek környezetbarát technológiával, „újrapapíron” készülnek, hogy ezzel is védjük a Földet, a fákat, és szorgalmazzuk az újrahasznosítást.
A pedagógus úgy véli, hogy az egész tanévet felölelő ökoprogram folyamatosan hat a gyermekek tudatára és a személyesen átélt élményeken át az érzelmeikre, aminek révén egyre környezettudatosabbá válik a gondolkodásuk.

Pályázni kell

A Bókay Árpád Országos Biológiaversenyt immár tizenhatodik éve szervezik meg hasonló tematika szerint, de mindig megújuló elemekkel, a világháló kínálta lehetőségek figyelembevételével. A szakmai vezető elmondta, hogy a bókays tanulók nem versenyezhetnek, de velük tesztelik a feladatokat. A diákoknak benevezésként minden évben pályamunkát kell írniuk, és komplex feladatlapot is meg kell oldaniuk.

Krakkerné Berki Hajnalka elismerései

A kerület tanára (2006), Bonis Bona (2013), és a több mint másfél évtized alatt az országos biológiaversenyeken eredményesen szereplő diákok sikere is részben az övé.
Fülep Erzsébet

A verseny népszerűségét jelzi, hogy a döntő első tíz helyezettjét szinte valamennyi biológia tagozatos középiskola felvételi nélkül veszi fel, vagy előnyben részesíti a felvételi során.
Krakkerné Berki Hajnalka arról is beszélt, hogy nagyon fontos a pályázatokon való rendszeres részvétel, mert csak anyagi támogatással tudják az említett programokat megvalósítani.
A pedagógus nagyon örült az elismerésnek, de kellemes meglepetés volt számára az is, hogy a Bonis Bona-díj átadásán találkozott olyan volt tanítványával, aki tehetséggondozásért, illetve olyan kollégával, aki diákjainak a Bókay Árpád Országos Biológiaversenyre való eredményes felkészítéséért kapta meg a kitüntetést.