A mágneses iskola

Írta:  2013.09.20.
A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola harmincfős csoportja nemrég érkezett meg a szabadkai nemzetközi Interetno fesztiválról, ahol Magyarországot képviselték.
A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola harmincfős csoportja nemrég érkezett meg a szabadkai nemzetközi Interetno fesztiválról, ahol Magyarországot képviselték. Egy kis szusszanás után ismét fellépések következtek, ugyanis a táncosok naptára a következő hónapokban is tele van bejegyzésekkel.

Vörös Árpád, a Tébláb Táncművészeti Alapítvány elnöke, táncpedagógus korábban a Bókay Árpád Általános Iskolában tanított, ott indította be a néptánc szakkört, amely később művészeti iskolává nőtte ki magát.
– 1990-ben kerültem a Bókay iskolába, ahol elkezdtem néptáncot oktatni. A kezdetekkor felmerült bennem, hogy vajon a gyerekeket érdekli-e a paraszti folklór ebben az urbanizált környezetben, Budapesten, annak is az egyik legnagyobb kerületében – emlékezett vissza a pedagógus. – Aztán a vártál is több volt az érdeklődő fiatal. A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola „magja” úgy kezdett el működni, mint a mágnes… Egymás után jöttek a diákok barátai, ismerősei…
Az intézményi keretek között működő táncműhely ma már több mint 300 fővel foglalkozik 6–22 éves korig, képesség és korosztály szerint csoportokba osztva őket. Sőt az óvodásokkal és a felnőttekkel együtt több mint 400 a tagok száma.
Az iskola célja az, hogy ápolja a hagyományos kultúrát és a tánc nyelvén neveljen a múlt tiszteletére. A tánc mellett a Kárpát-medencében élő népek kultúrájával, folklórjával és tárgyi néprajzával is megismerkedhetnek itt a fiatalok.
– A gyermekek a hagyományos kultúrát úgy használják, mint az anyanyelvüket – mondta Vörös Árpád. – Ez valóban egy nyelv! A tánc, a szokásrendszer, a dalok ugyanúgy az autentikus közeg szerves részét képezik ma is, mint ahogy az emberek elmennek a templomba, vagy éppen kezet fognak a barátaikkal.
A tánc pedagógiai szempontból is hasznos, mert a fiatalok odafigyelnek egymásra, könnyebben alakítanak ki baráti vagy társas kapcsolatokat, beleértve ebbe a szerelmet is. Sokkal könnyebben tudják magukat elhelyezni a társadalom palettáján. A táncosoknak egyedül, párban, csoportban egyaránt meg kell jelenniük a színpadon, és alkalmazkodniuk kell a környezetükhöz, a csoportjukhoz. El kell fogadniuk, hogy heti rendszerességgel sokat kell dolgozniuk.

Sikeres fellépések

A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola növendékei évente számtalan alkalommal szerepelnek a dél-pesti régió ünnepi programjain, valamint sok meghívásnak tesznek eleget különféle kerületi, megyei, országos rendezvényeken és különböző rangos külföldi fesztiválokon.
– Az elmúlt néhány évben több nemzetközi találkozóra hívtak meg minket. Augusztus 26-án érkeztünk haza a szabadkai Interetno fesztiválról, ahol a Szabadkai Népdalkör meghívására Magyarországot képviseltük. A rendezvényre többek között Olaszországból, Panamából, Indonéziából, Lengyelországból, Dél-Koreából és Oroszországból érkeztek táncosok. Több mint tízezer ember nézte a műsort Szabadka főterén.

Elismerések a Téblábnak

Az intézmény megálmodója, Vörös Árpád néptáncpedagógus, koreográfus 1998-ban Művelődésért díjat kapott a munkásságáért, a Tébláb iskola pedagóguskollektívája 2002-ben Budapestért díjat kapott, az iskolának pedig az önkormányzat 2006-ban Pro Urbe díjat adományozott.
 

A pusztahencsi szüreti fesztiválon lépnek fel, majd a Felvidéken, a zselizi verbunktalálozón képviselik hazánkat, októberben természetesen ott lesznek a Bókay-kerti Vasárnapi Vásári Vigadalmon, és persze részt vesznek a nemzetközi táncfesztiválon is, amelynek a Lőrinci Sportcsarnok ad otthont.
Évadnyitó táncház
A nyári szünet után ismét indul a táncházi program a Rózsa Művelődési Házban.
Szeptember 21-én 16 órától a gyermek-, 19 órától az ifjúsági és felnőtt táncház évadnyitó programjára invitálja a Tébláb iskola az érdeklődőket.

Várják a táncolni vágyókat

A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola a 2013/2014-es tanévben is szeretettel várja azoknak a 6–22 éves korú fiataloknak a jelentkezését, akik szívesen megismerkednének a néptánc, a népzene, a hagyományok világával.
Az újonnan jelentkezők szeptember közepéig iratkozhatnak be a Bókay-kertben lévő Tébláb-irodában (Szélmalom u. 33., 06-30-386-3427): Információ kérhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen is.