Dombágyással kisebb lesz a távolság

Írta:  2013.09.26.
A Bókay ökosulisok és családtagjaik megismerkedhettek egy olyan eljárással, amellyel néhány négyzetméteren meg lehet termelni egy négytagú család éves zöldségszükségletét.
A Bókay Árpád Általános Iskolába járó gyerekek nagy része kertes házban él. Ezért is volt olyan nagy sikere annak az akciónak, amelynek keretében a Bio Gyömbér Kft. az önkormányzat pályázati támogatásával önköltségi áron készített dombágyást a diákokkal közösen szeptember elején az intézmény kertjében.

Szinte elképzelhetetlen volt számomra, hogy miként lehet egy 15 négyzetméteres területen egy egész család zöldségszükségletét fedezni úgy, hogy nyáron a perzselő hőség is ellenünk „dolgozik”.
Krakkerné Berki Hajnalka, a Bókay iskola biológia-földrajz tanára elárulta a titkot, ami nem is az, mert szívesen adnak tanácsot az ökológiai dombágyás készítéséhez, ha valaki hozzájuk fordul.
– Az alapmodell egy 150 centiméter széles, 10 méter hosszú és 40-50 centi magas dombágyás. A fakeretes ágyás két oldalán ülőke húzódik, amelyről benyúlva annak minden része elérhető, így kényelmesen gondozható – magyarázta a pedagógus.

A keret aljára vastag farönköket tettek, erre ágakat, gallyakat, falevelet, fűnyesedéket raktak, majd beborították komposztréteggel. Ez utóbbit a bomlási folyamat felgyorsítására beoltották speciális gombával. A komposztra földréteg került, arra egy speciális locsolócső, amelynek lényege az, hogy alulról nedvesíti a talajt.
Az eljárás nem vízigényes, a locsolócsőt naponta mindössze 15 percig kell rácsatlakoztatni a vízvezetékre. Az aszályos-kánikulás időszakban egyrészt így nem szárad ki a növény, másrészt másfél hónappal lerövidül a tenyészidő.
A rendszer lényege egy szervesanyag-mag, amely folyamatos bomlásával tápanyagot és energiát szolgáltat az ágyásban lévő növényeknek. Hatalmas előny ez kora tavasszal, mert a keletkező hő miatt jóval hamarabb teremnek a zöldségek. A növényeket fürkészdarázs-kapszula kihelyezésével védik meg a kártevő rovaroktól.

– Az ökológiai dombágyáson a vegyszermentes biokertészeti eljárás szigorúan meghatározott növénytársítással valósítható meg – mondta Karakkerné Berki Hajnalka. – Az iskola udvarán elkészült dombágyást a természettudományi tagozatos diákok gondozzák, s a nemrégiben elültetett növényekből még az idén enni fognak. Pedagógiai szempontból is fontos, hogy a gyerekek ne csak hallják a manapság divatos „fenntarthatóság” szót és a „ökológiai lábnyom” kifejezést, hanem a gyakorlatban is tapasztalják meg, hogy mit jelentenek ezek. És gondolják át azt a kérdést is, hogy „hány kilométert eszel naponta”. Vagyis hogy az elfogyasztott étel hány kilométert utazott, mire a hazai üzletek polcaira került…