Egy régi álom teljesült

Írta:  2013.09.30.
Artúr-napi kelta fesztiválnak adott otthont szeptember 28-án a Rózsa Művelődési Ház.
– A zenekart 2008 tavaszán alapítottam, akkor még Kék Bab néven. Az első koncertünket is a Rózsa Művelődési Házban adtuk – beszélt a kezdetekről Bencze András, a rendezvény szervezője, a Serica együttes vezetője, gitárosa és énekese. – Régi álmom volt, hogy ide hozzam a fesztivált, a szűkebb pátriámba. Az eltelt idő is igazolja, hogy jó úton járunk, mert a megalakulásunk óta sok sikeres koncertünk volt, elsősorban falunapokon, fesztiválokon, roadshow-kon léptünk fel.

A zenekarunk különleges stílust játszik, ötvözi az ír zenét a magyar népzenével, mindezt rockalapokon.
A zenekarvezető elmondta, hogy a ritmus világában sok a hasonlóság az ír és a magyar népzene között, ezért nem volt nehéz beszőni a magyar népdalbetéteket, természetesen modernizálva.
A táncos folk-rock stílust egyedül az együttes képviseli hazánkban. Mára a műfaj meghatározó alakjai lettek, zenéjük minden korosztályhoz szól. A koncerteken partnereik az Attitude Dance Company és a Coincidance tánckar, amelynek tagjai a magyarországi ír tánccsapatok legkiválóbbjai.
A telt házas Artúr-napi kelta fesztiválon megszólaltak a skót dudák, és táncosok adtak ízelítőt Skócia kultúrájából, az ír vonalat pedig többek között egy autentikus együttes, folkos felállású duó, szimfonikus zenekar és egy dunaújvárosi folk-punk csapat képviselte.
A kelta kultúra kedvelői a jó hangulatú bulin a Guinness csapolt sörét is megkóstolhatták.
– Igyekeztünk a közönségnek ebben a néhány órában a legtöbbet nyújtani – mondta Bencze András. – Azt gondolom, hogy nagyon jó most itt a Rózsában helyi polgárnak lenni.
A fesztivál fővédnöke Kucsák László alpolgármester volt.