A kerítés, amely összeköt

Írta:  2013.10.01.
Újra utcára vonult a művészet. Idén negyedik alkalommal rendezték meg a pestszentlőrinci Kerítés-kiállítást.
A kerítések nem elválasztanak, hanem összekötnek – vallják már évek óta a Szabad Alkotók Körének tagjai. A Kerítés-kiállítás pedig jó példája annak, hogy a képzőművészet napjainkban is képes újat mutatni, ma is tud friss lenni. Ez a kiállítási forma két hagyományt ötvöz, az egynapos tárlatét és az utcai kiállításét. Ezen az eseményen a művészek lehetőséget kapnak arra, hogy meglepjék a hétköznapi embereket, hogy megmutassák: a művészet csak egy karnyújtásnyira van tőlünk. Az utcai tárlat ötletéről Nádasdi Mihály, a Fehéren Feketén Galéria tulajdonosa beszélt.

– Valami egyedülálló eseményt szerettem volna rendezni, amire még nem volt példa a kerületben. Ez egy nyitott tárlat, ahol nemcsak a kiállított műveket lehet megtekinteni, hanem személyesen is meg lehet ismerkedni az alkotókkal. Aki pedig az utcáról beljebb merészkedik, színvonalas zenei előadásokat hallgathat.

A szív arcai

Hatalmas rózsaszín szívecske vécépapír-gurigákból. Az arra járók ferde szemmel mérik végig, majd rövid toporgás után kihúznak egy üzenetet belőle. Ez az első látásra értelmetlen alkotás a rejtett üzeneteivel gyermekien magával ragadó válik. Arrébb családi képek lógnak, megelevenedik az otthon melege, és összefonódnak a szerelmespárok. Szemből számtalan grimaszoló arc figyel, melyeket egy szemfüles alkotó fedezett fel a természet alkotásaiban. A bejáratnál egy zongora billentyűi merevednek örök némaságba egy szerelmes szám közepén. Hogyan férnek meg egymás mellett ezek a sokszínű kreaciók? – tettük fel a kérdést a tárlat ötletgazdájának.

– Az idei kiállítás témája, provokációs eleme a szív volt. A szív annyira banális és elcsépelt forma, mégis annyi lehetőséget rejt magába, hogy kíváncsi voltam, milyen alkotások születhetnek egy ilyen felhívásra. Végeredményben a kiállított művekből látható, hogy a felhívás elérte a célját, a témát mindenki a saját szája íze szerint értelmezte és dolgozta fel, ezért születhettek ilyen sokszínű alkotások.

A szív hangjai

A Teleki utcába tévedő járókelők, akik a képeket nézegetve lelassították a lépteiket, nemigen tudtak ellenállni a galériából kiszűrődő zene csábításának sem. Itt egész nap színvonalas zenei programok és érdekes előadások szórakoztatták a vendégsereget. Fellépett többek között Berki Tamás dzsesszénekes, a Triola fúvósgyüttes és a Duo Contours. Frömmel Gyula, a Magyar Kultúra Lovagja a tarotról tartott előadást. Lázár Ádám író az indiai úti kalandjairól mesélt, majd a Tébláb tagjai invitálták táncba a látogatókat. A gyerekeket gyöngyfűzés, agyagozás és utcai festés várta.