Szőlőprés és dudaszó az imrei piacon

Írta:  2013.10.28.
Szüreti mulatsággal várták október 19-én a szervezők a pestszentimrei piacra látogatókat.
A szervezők időről időre érdekes programokkal teszik színesebbé, vonzóbbá a Pestszentimrei Sportkastély mellett működő piacot. Az eső ellenére sikeres szeptemberi lecsófesztivál után október 19-én a szüret légkörét kívánták az árusítóasztalok, sátrak közé elhozni.

Lehetett frissen préselt mustot kóstolni, és nagy sikert aratott az üstben készült pincepörkölt.

Édes szőlő, búgó duda

A városi ember számára különleges élmény, ha eljut egy valódi vidéki szüretre. Bár a fesztiválon szüretelni nem lehetett, nem volt szőlővel teli puttony sem, a borkészítés első fázisát, a préselést ki lehetett próbálni. Ami pedig talán még fontosabb, a jóféle otellószőlő kicsurgó levét bárki megkóstolhatta.
A mulatságon időről időre felhangzott Bese Botond dudaművész és dudakészítő mester hangszerének búgó hangja, amelyhez Nagy Balázs tekerőlantjának jellegzetes muzsikája is csatlakozott. A zeneszóval szüreti és bordalokat kísértek, de volt, aki táncra is perdült.

Bor és pörkölt

A neszmélyi borvidékről Korom Péter kesztölci bioborász hozta el különleges ökológiai eljárással készült borait. Volt köztük Zweigelt, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Siller, Cserszegi fűszeres és „magyar vermut”, vagyis ürmös is.

A piacra kilátogatók körében talán még a boroknál is nagyobb sikert aratott a pincepörkölt, amit Korom Péter főzött hagyományos recept alapján, valódi erdélyi vasüstben.
– Mangalicából készül, s minden benne van, amitől egy pörkölt igazi lesz – mondta az alkalmi főszakáccsá vált borász.
Azt, hogy a bő szafttal és krumplival készült paprikás mennyire jól sikerült, mi sem bizonyította jobban, mint hogy déltájban kicsi és nagy, öreg és fiatal egyaránt az utolsó falatig elfogyasztotta a jó szívvel mért magyaros ételt.
A gyerekek kézműves foglalkozáson vehettek részt, a felnőttek pedig a szüreti kóstolón túl télálló burgonyát, vöröshagymát és almát vásárolhattak nagy tételben jó áron ezen a szombat délelőttön.