Mesélő színek

Írta:  2013.11.03.
A Krúdy-kör kiállításmegnyitót és irodalmi estet tartott október 16-án a Zila Kávéházban.
Krausz Margit festőművész, a Kandó téri általános Iskola rajzpedagógusának Mesélő színek című kiállítását Király Lajos író, költő, műfordító, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnökének és Kanizsa József költő, író, a Krúdy kör titkára üdvözlő szavait követően Oszvald György újságíró, szerkesztő nyitotta meg.

– A tanári munkája mellett rendszeres alkotói munkát is folytat, képeit csoportos és önálló kiállításokon mutatja be – mondta Krausz Margitról Oszvald György. – A grafikai, festészeti alkotásai mellett a tűzzománc készítést, a mintázást is kipróbálta, készített könyvillusztrációkat, emblématerveket és néhány képe újságokban is megjelent. Nyaranta alkotótáborokban igyekszik a továbbfejlődéshez újabb erőket meríteni, tanulni, mert úgy véli, hogy sohasem vagyunk készen. A képekkel sem és önmagunkkal sem…
– A festményeim a külvilágból elindulva egy belső utazásra hívják a szemlélőt – vallja önmagáról a művész-tanár – A világ ezernyi csodája, az emberek, a fák, a kövek, a növények inspirálnak. De a képek már nem a hétköznapi látványt mutatják, hiszen egyszerre több mindent érzékelünk, s csak az ész, a tudat az válogat, rendszerez. A tudatalattink egységesebbet összetettebbet érzékel.

A képek vallomások, érzelmi és gondolati kitárulkozások. A szemlélő velem indul, miközben a képeket nézi, de remélem, hogy mindenki megleli bennük a maga üzenetét. Szerintem az alkotó arca a munkáiban van. Aki ismerni akar, bennük meglát valahol. A képekben felfedezi a törekvéseimet, álmaimat, a szorongásaimat, fájdalmaimat, rácsodálkozásaimat és a világ éltető elemeit, melyben én is csak egy valós elem vagyok a föld, a tűz, a víz, a levegő által. Oszvald György kérdésére, hogy miként születnek a képei, a művész-tanár azt válaszolta, hogy a festményei között sok az akvarell. Bár ez a műfaj gyors lendületes festésmódot feltételez, de ő lassan, egy-egy képhez többször visszatérve alkot. Sokszor előfordul, hogy újra és újra hozzányúl a festményhez, hozzátesz vagy elvesz, vagy netán átalakít rajta valamit. – A kiállításon lévő képeket nézve most is volna olyan munkám, amihez szívesen hozzá nyúlnék – mondta a művész.
A kiállítás megnyitóját követően a Kőbányai Írók, Költők Egyesületének Utunk című antológiáját mutatták be a szerzők. A műsorban Berkovics Jenő szájharmonikán, Király Lajos író, költő, műfordító, Mikuska Janka költő, Tálas Ernő a Svéd Királyi Opera tenorja működött közre.