Ablak a művészek belső világára

Írta:  2013.11.11.
Ablakok címmel Barti Magdolna és Kováts Borbála képzőművész kiállítása nyílt meg november 7-én a Fehéren Feketén Galériában.
Barti Magdolnának, a kerületünkben élő fiatal művésznek alkotásait már korábban láthattuk a Városháza Galériában. Akkor Kováts Borbála képzőművész nyitotta meg a tárlatot, most pedig együtt mutatják be képeiket. Ez azért is érdekes, mert mindketten az elektrográfia művelői és összeköti őket a kaposvári egyetemi közös múlt is.

Nádasdi Mihály, a Fehéren Feketén Galéria tulajdonosa köszöntötte a vendégeket, Gábos József képzőművész nyitotta meg a kiállítást.
– Mostanában többnyire digitális nyomatokat készítek – mondta Barti Magdolna. – A munkáimhoz nyersanyagként valamilyen általam készített fotókat, kézi rajzokat, festményeket használok fel, amiket számítógéppel formálok át. Sétáim, utazásaim alkalmával mindig van nálam fényképezőgép, hogy megörökíthessem ha valamilyen érdekes dolgot látok.

– A fiatal művész képei tekinthetők úgy is, mint a világra vetett szemlélődő pillantás, a környező közvetlen látványra való reflexió – mondta Gábos József. – Amit talán még az is erősít, hogy több képen is megfigyelhető egyfajta – az ablakok üvegeihez hasonló – csillogás, tükröződés.
Kováts Borbála képzőművész a legkülönbözőbb digitális vagy digitalizált nyersanyagokból hoz létre új felületeket, formákat számítógépével. Kompozíciói részben vagy egészben nonfiguratívak.
– Naponta rengeteg információt kapunk, sokféle hatás ér minket vallja a képzőművész. – Az ember válogat, sokszor nem is tudatosan teszi ezt. Hasonlóan alakulnak a képeim is. A nagyobbik részét eldobom, de megtartom azt, ami fontos és módosítom, átrendezem, feldolgozhatóvá teszem.
Az utóbbi években a város témája foglalkoztat. A falak, a sokféle vizuális minőség találkozása, az egymásra rakódott történeti és kulturális rétegek együttes megjelenése és megjelenítése érdekel.
A képzőművész 2008-ban kezdte el az első Falak, rétegek képsorozat készítését. Azóta még két ilyen képegyüttest készített. A kiállításon minden sorozatból két-két képet mutatott be az alkotó.
A tárlat november 21-ig tekinthető meg a Fehéren Feketén Galériában.