Színek közt rejtőzve

Írta:  2013.11.11.
Schmidt Gabriella kerületi képzőművész jubileumi kiállítása nyílt meg november 7-én a Kondor Béla Közösségi Házban.
A művésznőa többszörös évforduló alkalmából egy katalógust is megjelentetett, amelynek borítóján 60-40 címet olvashatjuk. Az egyik szám sejtelmesen az alkotó életkorára, a másik a férjével, művészete folyamatos támogatójával – Fekete Elekkel – együtt töltött évek számára utal, és egyben a festői munkásságának kezdetét is jelzi. S ha lapozunk egyet a katalógusban, alcímként olvashatjuk: „Párommal és ecsettel”. Így már semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy ezeket az évfordulókat jelzik a számok.

Amikor Schmidt Gabriella kiállítására invitáló meghívóját a kezembe vettem, igazolódva láttam azt, ahogy az évek alatt megismertem őt, a mindig derűs, kedves, szerény hölgyet és az izgalmasan festő művészt. A tárlatának a Színek közt rejtőzve címet adta, ami egyik festményének címadója és a meghívón is ez a kép szerepel. 

A művésznő alkotásainak többségén az emberi test, valamint arcok láthatók, de az utóbbiak nem a megszokott portré formájában, hanem a rá jellemző különös megfogalmazásban.
Feledy Balázs művészeti író mondta Schmidt Gabrielláról a kiállítás megnyitóján, hogy arra is képes, amire igen kevesek, folyamatosan egyéni arculatot, karakter tud adni művészetének, amelynek egyik különlegessége a szellemi és valóságos sokszínűség. Alkotóművészetére jellemző a sajátos rajzosság, kedveli a karakteres, határozott vonalakkal lehatárolt felületeket, foltokat, így munkáinak összképe sohasem zavaros, nyugodt, teremtő erő aurája sugárzik képeiből.

– Arc és környezet kettőssége teremti meg munkáinak különös, szubjektív képiségét, amelynek valójában jellemezője a szecessziós motívumvilág megújított alkalmazása és egy karakteres látásmód – mondta Feledy Balázs. – A művésznőtől távol áll a szentimentalizmus, sőt munkáinak egyik alaptulajdonsága a meghökkentés. Mindezzel tárul fel előttünk egy összetett, igazi női alkotólélek, aki el tudja kerülni a művészi közhelyek csapdáit, aki e kor nőművésze, és akit immár megtalált a szürrealizmus.
Schmidt Gabriella a képi rendet, rendezettséget kedvelő, előtérbe helyező felfogásával alkot figyelemre méltót.
A kiállításon Lévai István Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt, Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője pedig az intézmény nevében felköszöntötte születésnapja alkalmából a művésznőt, a műsorban a Duo Contours működött közre.
A tárlat november 28-ig tekinthető meg.