Múzeumpedagógiai foglalkozások

Írta:  2013.12.11.
A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény és a XVIII. kerületi Települési Értéktár Bizottság múzeumi bemutató foglalkozást szervezett Sváb Ferenc ásványgyűjtő közreműködésével.
Sváb Ferenc évtizedeken át kutatott ásványok után. A kerületnek adományozott gyűjteményében olyan darabok is megtalálhatók, amelyek a természetben már nem fordulnak elő. Többek között ezekből az ásványokból állított össze reprezentatív kiállítást a helytörténeti gyűjtemény a Múzeumsarok kiállítótermében. Az adományozás jó példáját követve a Települési Értéktár Bizottság elnöke, Kardos Gábor képviselő és felesége a családi örökség egy darabját, egy több mint 110 éves laterna magicát, vagyis egy korabeli diavetítőt és képanyagát ajándékozta a gyűjteménynek.

– Rohanó világunkban jó érzéssel tölt el, ha látom, vannak még olyan emberek, közösségek, akiknek, illetve amelyeknek fontos, hogy vigyázzák az eleink megalkotta értékeket, gondoskodnak ezek megóvásáról, segítik a bemutatásukat. A kerületünkben képviselő-testületi döntés eredményeként megalakuló Települési Értéktár Bizottság feladata többek között az, hogy koordinálja a helytörténészek áldozatkész munkáját, megteremtse a munkájukhoz szükséges szervezeti, pénzügyi és tárgyi feltételeket, s ezáltal a nagyközönség számára bemutathatóan őrizze az értékeinket, elősegítve a felcseperedő nemzedékek hagyománytisztelő nevelését – mondta Kardos Gábor.
A Kapocs általános iskola tanulóinak szervezett foglalkozás pedig bizonyította, hogy a gyerekek érdeklődnek lakóhelyük és az őket körülvevő világ értékei iránt, bátran tesznek fel kérdéseket az előadásokon, és szívesen elmesélik a témához kapcsolódó emlékeiket is.