Tesz-vesz a Vajk-szigeten

Írta:  2013.12.12.
A Vajk-sziget Általános Iskolában megtartották a hagyományos adventi délutánt. Előadások, kézműves foglalkozások és kirakodóvásár várta a diákokat és szüleiket.

Szombaton senki sem szeret iskolába menni. A Vajk-sziget iskolába viszont mindenki örömmel indult november 7-én, szombaton. Aznap tartották meg ugyanis az évek óta megrendezett adventi vásárt. Ezen a napon hamisítatlan karácsonyi hangulat költözik az iskola falai közé, a gyerekek Mikulás-sapkában, saját készítésű ajándékokat szorongatva járnak teremről teremre, hogy minél több meglepetést készítsenek szüleiknek, nagyszüleiknek.

A program bábelőadással kezdődött, később pedig az iskola énekkarának zenés karaoke-előadása nyitotta meg a vásárt. Az aulában felállított hatalmas kivetítőn ismert angolszász karácsonyi dalok csendültek fel. Az énekléshez a diákok és a tanárok a dalszöveget olvasva könnyen csatlakozhattak. Az adventi rendezvényt a Dohnányi Ernő Zeneiskola hagyományos adventi hangversenye zárta.
A délután folyamán az osztálytermekben díjtalanul, a tanárok segítségével lehetett karácsonyfadíszeket, üdvözlőlapokat, hűtőmágneseket, illetve sok más dísz- és ajándéktárgyat készíteni. A folyosókon az árusok portékái nyűgözték le a nézelődőket, s volt, ahol csekély összeg fejében maguk is kipróbálhatták a tűzzománckészítést, a kerámia- és az üvegfestést. Az ebédlőből fahéj- és szegfűszegillat áradt, aminek lehetetlen volt ellenállni. És aki bemerészkedett, saját maga készíthetett mézeskalácsot, amit díszítés után a helyszínen ki is sütöttek neki. Aki esetleg elfáradt az alkotás hevében, népi játékokba kapcsolódhatott be.