Matematikaverseny

Írta:  2013.12.15.
Két harmadik helyet is szereztek a kerületi általános iskolások az országos Bolyai matematikai csapatversenyen.
Két harmadik helyet is szereztek a kerületi általános iskolások az országos Bolyai matematikai csapatversenyen. A Brassó Utcai Általános Iskola 3. osztályos és a Kastélydombi Általános Iskola 6. osztályos csapata örülhetett a dobogós helynek a november 23-i döntőben.

– Ez az egyetlen klasszikus matematikai csapatverseny, ahol együtt dolgoznak a gyerekek a feladatokon, és valóban a csapatmunkán van a hangsúly. A cél is ez: hogy megtanuljanak összedolgozni, egymásért küzdeni – mondta Fehér Istvánné, a Brassó utcai iskolások felkészítő tanára.
Idén az óbudai Veres Péter Gimnázium adott otthont a döntőnek, amelyen évfolyamonként 32 csapat vett részt.
– Tizennégy feladatot kellett megoldani, majd a legjobb hat csapat között a szóbeli feladatok megoldása döntötte el a végső sorrendet – mondta Fehér Istvánné, aki szerint tévedés, hogy az általános iskolások nem szeretik a matematikát.
A tanárnő úgy véli sok múlik, az oktatás módszerén.
– Játékos feladatokkal lehet tanítani és megszerettetni ezt a tantárgyat. A versenyzéshez persze jó képességű gyerekek kellenek, valamint nagyon sok tanulás és gyakorlás. De nem is a mindenáron való győzelem a cél, hanem az, hogy a matematika közel kerüljön a kisdiákokhoz, és ne valamiféle mumusként tekintsenek rá.
Abban, hogy a gyerekek megtanulható tantárgynak lássák a matekot is, sokat segítenek a szakkörök. A Brassó utcai iskolában mind a logika, mind a versenymatematika szakkör nagyon népszerű.
A Bolyai verseny idei döntőjében a két harmadik helyezetten kívül dicséretesen szerepelt a többi XVIII. kerületi csapat is. A Kandó Téri Általános Iskola 3. osztályosai, a Kastélydombi iskola hetedikesei, valamint a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium 8. osztályos tanulói is helytálltak, öregbítve a pestszentlőrinc-pestszentimrei iskolák hírnevét.