Vörösmartys karácsonyi hangverseny

Írta:  2014.01.06.
Karácsonyi ének és még számos más gyönyörű dal csendült fel a Vörösmarty iskola kórusainak tolmácsolásában december 18-án a ferencvárosi Szent Kereszt templomban.
Az idén is meghitt hangulatú karácsonyi koncert élményével gazdagították a komolyzenét kedvelő közönséget a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium kórusai az ünnepi díszbe öltözött Üllői úti Szent Kereszt templomban. A hangversenyt Ughy Attila polgármester nyitotta meg.

– Az Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül is tudjunk imádkozni – mondta a polgármester. – A zene egyszerű nagyszerűségével minden pillanatban másképp teremti meg azt a harmóniát, amelyet időnként elveszítünk, és időről-időre megpróbálunk megtalálni. A Vörösmarty iskola koncertjei minden esetben azt a furcsa ellentétet illusztrálják, miszerint csak a hangok teremtenek olyan csendes békét, ami miatt megnyugvást találunk, ami miatt a zavarosnak és bonyolultnak tűnő dolgok végtelenül egyszerűvé válnak. A polgármester beszédében elhangzott, hogy büszke arra, hogy egy olyan műhely hagyományos eseményén vehet részt, amely látványosan jelzi azt az alázatos és elkötelezett munkát, amit a zenészpalánták a kerület szolgálatában elvégeznek, és azt a boldogságot is, amit a tanárok, a szülők, és a vendégek éreznek, amikor a zenészpalánták megszólalnak…

A polgármester beszédét követően dr. Kerényi Lajos plébános, Járainé dr. Bődi Györgyi, a Vörösmarty iskola igazgatója köszöntötte az intézmény kórusait, a diákokat, szülőket, a közönség többi tagját.
Szlotta Judit előadóművész konferálta fel a kórusokat, a zenészeket.
Bevezetésként a Kicsinyek kórusa adventi népénekeket adott elő Molnár Zsuzsanna vezetésével. A kicsinyeket a gyermekkar követte, ők többek között Bárdos Lajostól a Szent karácsony éjjel, Kocsár Miklóstól a Karácsonyi pásztorjárás című dalt szólaltatták meg Zsákainé Papp Anita vezényletével, Lénárd Lili, Vincze Petra szólóénekével.

A Családi kórus Benjamin Brittennek a Ceremony of Carols című darabjából adott elő részleteket, szólót énekelt és vezényelt Dévényi Cecília, aki már több éve hangképző tanárként dolgozik az iskolában. A Vörösmarty vegyeskartól többek között Kodály Zoltántól az Adventi éneket hallhattuk, és a Leánykar tolmácsolásában Kodály Zoltántól az Ave Maria, valamint Mykola Leontovichtól a Carol of the Bells csendült fel, az Egyesített Kórus A szeleknek élénk szárnyán…című dalt énekelte. Ez utóbbi három kórust (Vörösmarty Leánykar, Egyesített Kórus, Vegyeskar) Gyombolai Bálint vezényelte. Az ünnepi hangversenyen Reitmann Erika zongora-, Hunyad Attila, Mihályfi Kristóf gitárjátékával működött közre.

A Vörösmarty iskola kórusai

A pestszentlőrinci Vörösmarty iskola az ország egyik első zenei általános iskolája. A zenetagozat 1957-ben Bárdos Lajos megnyitójával kezdte meg működését. A Vörösmarty iskola kórusai szerepelnek kerületi, szakmai rendezvényeken, hangversenyen rádióban, a Zeneakadémián. A gimnáziumi kórusok útját, nemzetközi első és különdíjak fémjelzik. Kilenc nyugat-európai iskolával ápolnak kórusbarátságot.