Földünk kincsei

Írta:  2014.01.08.
Kőbe zárt rovarok vagy foglalatba zárt csillogás? Az ásványok és kövületek egyszerre szép és kemény világban barangolhattak azok, akik ellátogattak január 5-én a Kondor Béla Közösségi Házba.
Hagyományosan, január első hétvégéjén került megrendezésre az Ásványkiállítás és börze a Kondor Béla Közösségi Házban. Immár több mint egy évtizede, az év egyik első rendezvénye ez a kiállítás és vásár, ahol a látogatók az esztétikai látvány mellett geológiai, földrajzi és földtörténeti ismeretekkel is gazdagodhatnak.

Szabó Csabáné népművelő, a kiállítás főszervezője elmondta ez a kiállítás minden évben remek alkalmat nyújt mind a kiállítók közötti tapasztalat-, és élménycserére, mind a kerületi érdeklődők számára. A kiállított ásványok és kőzetek nemcsak Magyarországról, hanem Szlovákiából, Erdélyből és Európa számos területéről kerültek az asztalokra. Voltak drágakövek, csiszolatok, kagylók, ásványok, opálok, gyöngyök és kövületek, melyek kis tálkákban lezárva vagy akár ékszerbe foglalva is megvásárolhatóak voltak. A gyűjtők szívesen meséltek egy-egy darab tulajdonságairól, keletkezésének történetéről és lelőhelyeiről, majd egy kis alkudozástól sem rettentek vissza.

Földünk kincseinek ismerete emberemlékezet óta fontos szerepet tölt be az alternatív gyógymódok kiegészítésében. Minden ásványnak és kőzetnek más-más gyógyhatást tulajdonítanak, melyekkel szintén lehetőség volt megismerkedni. Emellett ingyenes állapotfelmérés és tanácsadás, valamint természetgyógyászati kiegészítők és készítmények is várták az érdeklődőket. Azok a gyerekek pedig, akik hamar ráuntak a csillogásra, zsákbamacskát húzhattak vagy izgalmas kincsszitáláson próbálhatták ki magukat.