Egy kis szelet Erdély

Írta:  2014.01.12.
Időutazáson érezhetik magukat azok, akik megtekintik az Egy évtized fényképlenyomatai című dokumentumfotó-kiállítást.
Időutazáson érezhetik magukat azok, akik a mobiltelefon, a világháló, a globális helymeghatározó rendszerek (GPS) korában megtekintik az Egy évtized fényképlenyomatai című dokumentumfotó-kiállítást a Kondor Béla Közösségi Házban.

A gyűjteményes tárlaton a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont- Székelyudvarhely által szervezett Orbán Balázs szemével Udvarszéken elnevezésű dokumentációs fotótáborok anyagából készült fényképek január 19-ig láthatók.
A szervezők Udvarhelyszéket (Erdély, Székelyföld) kívánták megörökíteni oly módon, ahogyan korábban báró Orbán Balázs író, néprajzi gyűjtő, vagy a székelyudvarhelyi "képgyártó" Kováts-dinasztia tagjai tették azt a mút század elején.  Ezért is kapta a fotótábor az „Orbán Balázs szemével” címet, amihez minden alkalommal hozzátették a szervezők annak az erdélyi településnek a nevét, ahol éppen meghirdették a programot.
A táborokban az épület- és szociofotóktól a portrékig, táj- és tárgyfotókig számtalan témát örökítettek meg a fotográfusok. Az elmúlt évtized alatt több ezer felvétel készült, amelyből felbecsülhetetlen értékű, reprezentatív képanyagot állítottak össze, hogy bemutassák az elmúlt időszak képi lenyomatait.
Udvarhelyszék településein a folyó menti árterületek művelésétől a havasi állattartásig, gyümölcstermesztéstől fafeldolgozásig a gazdálkodás és életmód különböző változatait láthatjuk ma is. A viruló élet mellett az enyészet, az elmúlás pillanatai is mindenütt tetten érhetők.

"Ódon hangulatú templomocskák, kékre meszelt régi parasztházak, hatalmas méretű csűrök és pajták, illetve kacskaringós utcák határozzák meg a településképet – mondta P. Buzogány Árpád, erdélyi művelődésszervező korábbian, a hatvani vándorkiállítás megnyitóján. – Az ezredforduló előtt már megtapasztalhattuk, hogy még az elmaradottságban tartott székely falvainkban is hatalmas méretű változások, átalakulások formálják más képre a mindennapokat.
Az idősebb emberek is reklámfeliratos pólókban, netán baseball-sapkában és műszálas ruhákban járnak, csak ünnepekkor kerül elő a színpompás népviselet. Ismerni kell és másokkal is meg kell ismertetni ezt a folyton változó valóságot, döntötték el az akkori Hargita Megyei Kulturális Központ udvarhelyszéki irodájának munkatársai. Létrehoztak egy civil szervezetet, és az Udvarhelyszék Kulturális Egyesülettel közösen kezdték szervezni a fotótáborokat...
A kiállításon köszöntőt mondott Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője, a kiállítást megnyitotta Ravasz Balázs fotográfus, természetfotós, ifjúsági referens.