Tehetségsegítő táborok a SOFI tanulóinak

Írta:  2014.01.14.
Felejthetetlen napokat töltött Tajó tanyán és Pörbölyön a SOFI harminc tanulásban, illetve értelmileg akadályozott diákja.
Felejthetetlen napokat töltött Tajó tanyán és Pörbölyön a SOFI harminc tanulásban, illetve értelmileg akadályozott diákja. A lehetőséget pályázat útján nyerték, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program keretében tette lehetővé a táborozást.


A XVIII. kerületi Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény (SOFI) tanulói közül az autista gyerekek életükben először táboroztak, a kiskunmajsai térségben található Tajó tanyán, a szakiskolás diákok pedig a Tolna megyei Pörbölyön vehettek részt tehetségtáborban. A gyerekek a kirándulások, a tájházak és múzeumok látogatása mellett különféle kézműves foglalkozásokon próbálhatták ki az ügyességüket.
– A tanyai környezet nagy élményt nyújt a városi, lakótelepi gyermekeknek, fejleszti az önállóságukat, lehetőséget ad arra, hogy megismerjék a vidéki élet jellegzetességeit, a tehenészetet, a háziállatokat, a vidék növény- és állatvilágát – sorolta Csík Árpádné gyógypedagógus. – A tehetségtáborok egyik fő célja az volt, hogy a tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekek is lehetőséget kapjanak az önkifejezésre, a kézműves mesterségek megismerésére, alkotások készítésére. Sokféle foglalkozáson vehettek részt, többek között agyagoztak, bőröztek, nemezeltek, mézeskalácsot készítettek.
Az intézmény tanulói között számos tehetséges fiatal található, közülük többen a sportban értek el kiemelkedő eredményt. Rendszeresen részt vesznek a Speciális Olimpia nyári és téli világjátékokon, ahonnan több aranyérmet hoztak már.
A SOFI tanulói minden alkalommal szép kézműves alkotásokkal vesznek részt a kerületi Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Találkozón is.
– A sikerélmény jelentősen befolyásolja tanulóink teljesítményét, a dicséret tovább ösztönzi őket a tetszetős munkák készítésére – hangsúlyozta Csík Árpádné. – A mi iskolánkban dicséretben soha nincs hiány.
A speciális szakiskolai képzés keretében a tanulók az alapképességek fejlesztése mellett a mindennapi életben hasznosítható általános és szakmai ismereteket kapnak.
– A készségfejlesztő szakiskolai képzés során az a célunk, hogy a fiatalokat képessé tegyük egyszerű, jól begyakorolt munkafolyamatok elvégzésére, sikerélményhez juttassuk őket a munkavégzésük által, például a háztartási ismereteknek, netán a szövés alapjainak az elsajátításával – tette hozzá a pedagógus.