Papageno, Mazsola és a Mézga család

Írta:  2014.01.21.
A Varázsfuvola című Mozart-operából Papageno belépője vezette be a január19-i Csoki koncertet.
A Varázsfuvola című Mozart-operából Papageno belépője vezette be a január19-i Csoki koncertet. A Kondor Béla Közösségi házban összegyűlt óvodások és kisiskolások több feldolgozásban is megnézhették az operarészletet. A kivetítő után pedig élőben, a Dohnányi Ernő Zeneiskola növendékeinek tolmácsolásában is meghallgathatták azt, majd Zelinka Tamás művésztanár zenei kérdéseire válaszoltak egy kis ajándékért, csokiért.

A népszerű Mozart-dallamot több más ismert zenemű részlete követte. Zelinka Tamás játékosan oktatta a gyerekeket, akik sorra ismerték fel a megszólaló műveket. A kicsik meglepő magabiztossággal tudták a válaszokat arra, hogy mi a címe, illetve honnan ismerősek számukra azok a muzsikák, amelyek egyébként az apukák és anyukák gyermekkorát idézték.
A színpadon felhangzott többek között François Joseph Gossec hegedűre és zongorára írt Gavotte-ja, ezúttal fuvolán. A muzsika egykor a Mazsola című bábfilm zenéjének témája volt. A zeneiskolások felidézték a Mézga család kalandjainak, a Vuk című rajzfilmnek a zenéjét, és A nagy ho-ho-ho horgász főcímdala is felcsendült.

Bár a hó egyelőre nem érkezett meg hozzánk, a telet idézte a Hull a pelyhes című dal és Antonio Vivaldi Négy évszak című művéből a Tél tétel egy részlete.
Akik most lemaradtak a jó hangulatú egyórás műsorról, a következő, február 16-i Csoki koncerten más zenei témában, de minden bizonnyal hasonlóan érdekes előadás részesei lehetnek.