Szabadon választott

Írta:  2014.02.07.
Nádasdi Mihály a Csak címmel rendhagyó tárlat megnyitójára invitálta barátait, ismerőseit január 31-én a Fehéren Feketén Galériába.

Amikor beléptem a galériába, középen egy nagyobb méretű ülő női szobron akadt meg a szemem, majd vele szemben kis fülkében egy fiatal lányon, aki fekete ruhában, bakancsban próbál mozogni a szűk térben. A galéria négy oldalán szalagszerűen színes sáv fut körbe, s mindegyiken egy-egy nagyméretű szív található. Egy másik helyiségben gyűrött fehér papírlapok vannak felhalmozva. Nádasdi Mihály képzőművész, a Fehéren Feketén Galéria tulajdonosa mosolyogva említi, hogy az ötletek „csak úgy” kipattantak a fejéből, majd komolyabbra fordítva a szót elmondja: ezzel az installációval azt kívánja érzékeltetni, hogy az elmúlt évtizedekben sokféle tartalmas gondolatot, szép szavakat, verseket, számos élményt nem jegyzett fel, amit már nagyon sajnál. A szoborról pedig elárulja a művész, hogy egy 50 éves nőt ábrázol, aki már felnevelte a gyerekeit. A hölgy az élete fonalát tartja a kezében, miközben meghallja a belső hangot, amely azt súgja, hogy az életének van még egy csodaszép szakasza.

Bujnyik Kinga performansza arra utal, hogy egy tinilánynak még kicsi a mozgástere. Körülötte a fehér drapéria és a gyümölcsök jelzik, hogy eljön majd az idő, amikor kilép a szűk „fülkéből”.
– Az ismerőseim, amikor meglátták a megfestett szíveket, azt mondták, hogy bátor vagyok, mert ez banális – mondta a képzőművész. – Éppen ezért választottam ezt a témát. A szív és a szeretet szó sajnos már leértékelődött, elveszítette a tartalmát, a jelentőségét.
Nádasdi Mihály galériája évek óta működik, de saját munkáit eddig nem mutatta be itt.
– A kíváncsiság is hajtott, hogy megtudjam, mire vagyok képes még azzal a kóddal, amivel születtem. Milyen ötletek bújnak elő a mindenségből?
A kiállítást Garamvölgyi Béla művésztanár nyitotta meg, Székely Péter és a tanítványa pedig a klarinétjátékával működött közre. A február 15-ig megtekinthető tárlat rendezésében Csóka Heléna, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója segédkezett.