Házhoz jön a magyar operett

Írta:  2014.02.10.
A Csárdáskirálynőből, Kálmán Imre legismertebb, legsikeresebb és legtöbbször játszott operettjéből az Emlékszel még? című dalt választotta operett-történeti előadás-sorozata címéül Zelinka Tamás.
A Csárdáskirálynőből, Kálmán Imre legismertebb, legsikeresebb és legtöbbször játszott operettjéből az Emlékszel még? című dalt választotta operett-történeti előadás-sorozata címéül Zelinka Tamás. A filmrészletekkel fűszerezett program első részét február 6-án láthatták az érdeklődők a Kondor Béla Közösségi Házban.

Zelinka Tamás zenetanárt, zenei ismeretterjesztőt, szerkesztőt már jól ismerheti a közönség, mert több alkalommal ő konferálta a kerületi újévi műsort, és évek óta tart Csoki koncertet óvodásoknak és kisiskolásoknak a Kondor Béla Közösségi Házban. Az operett-történeti előadásokra a gyerekeket kísérő nagyszülők kérték fel őt.
Első alkalommal Huszka Jenőt és Kacsóh Pongrácot mutatta be a zenetanár, előadását filmbejátszásokkal fűszerezve. Például a János vitéz 1938-ban készült változatából, amelyben Iluska szerepében Dajka Margit színművészt, Kukorica Jancsi szerepében Palló Imre operaénekest láthattuk.
– Az előadás-sorozat többek között Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Szirmai Albert, Ábrahám Pál, Jacobi Viktor, majd a fiatalabb nemzedékhez tartozó Fényes Szabolcs és Kerekes János zeneszerzőkkel folytatódik – sorolta Zelinka Tamás.
– Ha magyar kultúráról, művészetről van szó, nagyon sok külföldinek Kálmán Imre vagy Lehár Ferenc jut az eszébe, mert az operetthez nem kell magyar nyelven értenie, a zene frissessége, dallamossága így is hatalmas erővel hat rá.

A magyar nyelvet mintegy 15 millióan beszélik a világon, azonban a magyar operettek rajongóinak a száma ennek sokszorosa. Mi sem bizonyítja jobban az operett mai sikerét, mint az, hogy a Budapesti Operettszínház előadásában Kálmán Imre Csárdáskirálynője meghódította már a Közel- és a Távol-Keletet is.
– És nincs egyetlen perc, amikor a föld valamelyik pontján ne csendülnének fel rádióban, televízióban, színházban, koncerten, filmen egy magyar operett dalai – mondta a zenetanár.
A következő alkalommal, március 6-án Kálmán Imre és Lehár Ferenc munkásságát mutatja be Zelinka Tamás.