Kerületi iskola nyerte az országos videopályázatot

Írta:  2014.02.12.
Egy hétig fontolgatták a nevezést, majd két hét alatt győztes videót forgattak. A Vajk iskola 8. osztályos tanulói megnyerték az Opera országos pályázatát.
A Vajk-sziget Általános Iskola tanulói január 22-én, a magyar kultúra napján különleges eredményhirdetésre érkeztek a Magyar Állami Operaházba. A Kodály Zoltán Háry János című daljátéka által ihletett videoklip-pályázat ugyanis aznap érkezett a záróeseményéhez. A Vajk 8. osztályos tanulóinak videója első helyezést ért el, és a balettigazgatói különdíjat is elnyerte.
A pályázati idő alatt gondosan megtervezett forgatókönyvre már nem volt idő, azonban a tanulók három tanár segítségével szabad idejüket nem sajnálva ötleteltek, próbáltak és forgattak. A klip készítésében az iskola oktatói közül Ledő Attila, Hódos Henriette és Nemcsics Bernadett, valamint Kovács Adrián zeneszerző segített. A pedagógusok elmondták: fontos számukra, hogy a hagyományos értékeket – akár modern köntösbe bújtatva – eljuttassák a diákokhoz, és hogy megannyi élménnyel gazdagabban bocsássák útjukra a majdan elballagó diákokat.

Valódi vagy virtuális?

A diákok alapötlete egy zenés párbajjelenet volt, amelyben a lányok és a fiúk összemérik ének- és tánctudásukat, és amelyből végezetül az ötletek záporában egy jól felépített történet kerekedett. Az elkészült felvételen egy furcsa kettősség érzékelhető a kitalált közösségi oldal, a Hárybook és a valóságos élet közti lényegi különbséget ábrázolva. A diákok a közösségi oldalhoz felvett jelenetekkel érzékeltetik, hogy bár számtalan módon lehet egy ilyen oldalon interakcióba lépni barátainkkal és ismerőseinkkel, ez mégsem ugyanolyan, mint egy személyes találkozó. Az online közösségek fontos, meghatározó szerepet játszanak a fiatalok életében, de látható, hogy ők is képesek egy lépéssel távolabbról szemlélni az eseményeket, és akár az önirónia elemeivel élve megmutatni, hogy néha milyen képtelen bejegyzések és videók születnek. A felvétel utolsó jelenete, a táncpárbaj éppen ennek a virtuális világnak az ellenkezője.

A közönség elismerése

A pályázatra benevezett videoklipekre a legnagyobb videomegosztó portálon lehetett szavazni. Itt egy kattintással bárki tetszést nyilváníthatott egy-egy klipről, a legtöbb szavazatot kapott videót pedig közöségdíjjal jutalmazták. A Háry videopályázat közönségdíját Máté Judit pedagógus vezetésével a Vajk-sziget Általános Iskola 4. b osztályos tanulói nyerték el. Háry-kaland című klipjükben hangszeres kísérettel, illetve egyszerű műanyag csövek használatával különleges hangzásban adták elő az „Á, bé, cé, dé, rajtam kezdé” című gyermekdalt és a Kodály Zoltán Háry János című daljátékában is felcsendülő „Óh mely sok hal terem az nagy Balatonba…” kezdetű népdalt.
 

A táncpárbaj flashmobként zajlott az egyik iskolai szünetben, vagyis – a meglepetés erejével élve – a szereplőkön kívül a többi tanuló nem volt beavatva abba, hogy mi is fog történni. A felvételen jól látszik, hogy a mosolyok, a taps és a végén az összeölelkezések mennyire megörvendeztetik mind a szereplőket, mind a nézőket, és hogy ez egy olyan kézzelfogható, valódi öröm, amit egy közösségi oldal nem adhat meg számunkra. A pályamű szembeállítja a modern elemeket a hagyományhűekkel, a virtuális világot a valódival, mégis azt az érzetet hagyja maga után, hogy ezek kiválóan megférnek egymás mellett.

Kulturális jutalom

A beérkezett pályaműveket egy öttagú szakmai zsűri bírálta el. Az első három helyezett díja egy kulturális programokkal színesített három-, két-, illetve egynapos osztálykirándulás. Emellett a különdíjasok opera-, illetve balettelőadásra, különleges operalátogatásra szóló meghívást, jelmezes fotózást és ajándékcsomagokat kaptak. A nyertes videók megtekinthetők az operaház honlapján (www.opera.hu), továbbá tavasszal a Duna Televízió is bemutatja a nyertes pályaművet.