Játék és muzsika 60 percben

Írta:  2014.02.18.
A nagy sikerű hangversenysorozat óvodás és kisiskolás résztvevői játékos formában bővíthették komolyzenei ismereteiket február 16-án a Kondor Béla Közösségi Házban.

Zsúfolásig megtelt a közösségi ház nagyterme, még pótszékekre is szükség volt, mert annyian jöttek el a vasárnap délelőtt tartott Csoki koncertre.
Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló műsorban Zelinka Tamás művésztanár a Dohnányi Ernő Zeneiskola növendékeinek közreműködésével kalauzolta a gyerekeket a hangszerek világába. A pedagógus zenével kapcsolatos kérdéseire jól válaszoló nebulók és az ifjú zenészek jutalmul egy-egy csokit kaptak.

Zelinka Tamás elmondta, hogy több mint egy évtizede tart Csoki koncertet a kerületben, többnyire a Havanna-lakótelepen és környékén élő gyerekeknek. A hangversenyeken a Dohnányi zeneiskola növendékei muzsikálnak, amit azért is tart nagyszerűnek, mert a fiatal muzsikusok így szereplési lehetőséget kapnak, és másokkal is megoszthatják a zenélés szépségét. Az utánpótlás-nevelés szempontjából pedig a legjobb reklám a zeneiskolának az, hogy a koncert ifjú közönsége látja, milyen nagy öröm a muzsikálás, ezért érdemes zenét tanulni.

– A legfontosabb dolog, mielőtt valaki elkezd zenét tanulni, hogy végig tudja hallgatni a zenét, ahhoz viszont szó szerint tudni kell hallgatni, nem beszélni, nem enni a hangverseny közben – fogalmazott Zelinka Tamás. – Hallgatni kell, és a fülünket jól kinyitni. Így kezdődik a zenehallgatás, a zeneértővé válás. Zene csak csendben születhet, csak csendben tudja megérinteni az embert. Ha erre felkészülünk, csodálatos élményben lehet részünk. Ez már az első fokozata a zenei értés iskolájának.
– Négy éve tanulok fuvolázni a Dohnányiban – mondta Csernyus Kata. – Első alkalommal vettem részt a Csoki koncerten, ezért nagyon izgultam a fellépés előtt.

A kilencéves Kovács Botond így nyilatkozott:
– Örülök, hogy a nagymamám elhozott a hangversenyre, mert nagyon tetszett a program. Jövök a következő alkalommal is.
A következő Csoki koncert március 16-án (vasárnap) 10 órakor lesz.