Amikor Hófehérke Pókemberrel táncol

Írta:  2014.03.05.
Nagy érdeklődés kísérte idén is a Kondor Béla Közösségi Házban március 2-án rendezett jelmezversenyt. A kreativitás mellett a színészi fellépést is értékelte a zsűri.

A hagyomány szerint vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú farsangi időszak alatt regélő hétfőtől a farsang farkáig folyik a maskarába bújtatott télűzés. A farsang csúcspontja a farsang farka, vagyis a farsangvasárnaptól húshagyó keddig terjedő utolsó három nap, amikor világszerte híres karneválokkal és jelmezes mulatságokkal búcsúztatják a telet.

Míg a gyerekek imádják ezt az időszakot, hiszen egy napra bárkiből szuperhős vagy hercegnő válhat, addig a szülőknek ez éjszakai szabás-varrást vagy költséges jelmezkölcsönzést jelent.

Házilag vagy boltból?

Nem történhetett ez másként a Kondor Béla Közösségi Ház által rendezett farsangi jelmezverseny előtt sem. Míg Hófehérke és Pókember már önfeledten vonult végig a színpadon, addig a szülők még némi aggodalommal figyelték, hogy minden részlet a helyére került-e.

De hogy a divatos kölcsönzés lesöpörte volna a színpadról a saját kezűleg készített maskarákat, azt nem lehet kijelenteni. A gyerekek nagyjából fele-fele arányban vonultak házilag készített vagy bolti jelmezekben a zsűri elé. Nem maradtak el az örök klasszikus szuperhősök és mesefigurák, de az aktuális divat most kevésbé befolyásolta a jelmezválasztást. Az otthoni kreativitásnak pedig nem lehetett határt szabni, volt csipeszből készített süni, lógó nyelvű dalmata és pörgős breaktáncos is.

Zenés mesejáték

A szakmai zsűri az Ikrek Stúdió fiatal művészeiből állt össze, akik nemcsak az ítész nehéz szerepét vállalták magukra, hanem interaktív műsorral is készültek a gyerekek örömére.

A bátor kisvirág című zenés mesejátékot adták elő. Míg a zsűri összeült, hogy megvitassa, a 22 nevező közül kinek sikerült a legjobban a jelmeze, addig a gyerekeket kézműves programok várták. Készíthettek farsangi maszkokat, illetve Balkay László képzőművész a saját színezőjüket is megrajzolta. A családias hangulatban a szégyenlősebb gyerekek is felszabadultan játszottak, a bátrabbak pedig még a színpadra is felmerészkedtek. Bár a farsangi délelőtt hamar véget ért, távozóban még sokáig himbálóztak a kabát alól kilógó farkincák.


A jelmezverseny győztesei


3 éves korig:
1. Horváth Levente Zsolt
2. Orosz Zsófia és Abonyi Anna
3. Turó Nikolasz

Óvodás korcsoport:
1. Sági Péter és Szabó Zsuzsanna
2. Dabis Fruzsina, Sági Viktor és Szentgyörgyi Csenge
3. Colders Marcell

Kisiskolás korcsoport:
1. Buzás Krisztián
2. Marosvölgyi Martin
3. Mudrák Adrienn