Külvárosi élet a történelem viharában

Írta:  2014.03.18.
Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezve indította útjára a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény a legújabb kiállítását. A tárlat kerületünk szemszögéből idézi fel a háborús éveket.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény legújabb nagy érdeklődésre számot tartó kiállítását március 12-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a Városháza Galériában. A
Sorsfordulók településünkön című tárlat három kiemelt időszakot felölelve mutatja be, hogy milyen volt az élet egy külvárosi kerületben a háborús évek alatt. Az újságszerű plakátokon régi fényképekkel illusztrálva olvashatunk az első világháború kirobbanásától a második világháború végéig tartó időszakról. Megtudhatjuk, miért volt kiemelt katonai szerepe a kerületnek, és hogy hogyan élték meg ezt a helyiek. A kiállítás harmadik elemeként Soá címen külön részt szenteltek a holokauszt eseményeinek.

Kézzel fogható történelem

A kiállítást Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester és Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség országos elnöke nyitotta meg. Kucsák László elmondta, hogy bár a Városháza Galériában csak két hétig tekinthető meg a kiállítás, a későbbiekben számos helyszínen, többek között a Lőrinci Nagykönyvtárban és a Múzeumsarokban nézhetik meg az érdeklődők.


Online kiállítás

 
A kiállított táblák alján található QR-kódok segítségével az interneten is megtekinthető a teljes tárlat. Az online felület emellett folyamatosan bővülő információkkal várja az érdeklődőket, a kiállított anyagon túl elérhető a forrásirodalom és számos egyéb tudnivaló is.
 

Debreczeni-Droppán Béla elmesélte, hogy a családjában máig több háborús-katonai tárgyat őriznek, ami által kézzel foghatóbbá válik a történelem. Kiemelte: fontos, hogy leüljünk beszélgetni a szüleinkkel, nagyszüleinkkel, hogy elővegyük a régi emléktárgyakat, hogy megismerjük a múltunkat, és érthetőbbé váljon a történelem.

Múltunk megőrzése

A megnyitón részt vett Csomó Tamás alpolgármester és Kardos Gábor, a Települési Értéktár Bizottság elnöke is.

A kerületünkben képviselő-testületi döntés eredményeként megalakuló bizottság – amelynek Heilauf Zsuzsanna gyűjteményvezető is tagja – feladata az, hogy koordinálja a helytörténészek munkáját, biztosítsa a munkájukhoz szükséges szervezeti, pénzügyi és tárgyi feltételeket, s gondoskodjon gazdag helytörténeti anyag bemutatásáról.

Gyermekek a történelemben

A kiállításon a Karinthy Frigyes Gimnázium tanulói is részt vettek, akik a tárlathoz kapcsolódó vetélkedőn elsőként mérhették össze a tudásukat. A diákok gondosan összeállított kérdőívekkel jártak plakáttól plakátig, hogy megtalálják a sorok között megbúvó helyes válaszokat. A feladat nem bizonyult egyszerűnek, de végül minden csoportnak sikerült kitöltenie a feladatlapokat. Debreczeni-Droppán Béla elmondta, hogy a Honismereti Szövetség a későbbiekben olyan országos vetélkedőt szeretne indítani az első világháború kitörésének 100. évfordulójára, amelynek fő témáját a hátországban zajló események adnák.