Angyalkák, tündérek, manók

Írta:  2014.03.30.
Toll Tünde gyapjúművész és a KIWI Manufaktúra varrókörének Gyermekeink című közös kiállítása nyílt meg március 23-án a Rózsa Művelődési Házban.

Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy aki megnézi Toll Tünde alkotásait, varázslatos mesevilágba csöppen. A képeken látható kedves kis angyalkák, tündérek egyszer csak megelevenednek előttünk, finom, kecses mozdulatokkal, mosolyogva táncra is perdülnek.
A művész különös technikával készíti a képeit, sokféle színre festett gyapjúfonallal dolgozik, a keze alatt finom mozdulattal, leheletvékonyan egymásra helyezett gyapjúszálak gazdag színárnyalatú képekké formálódnak.

A művész korábban a Waldorf iskolában volt szaktanár, mozgásterapeuta. Mindkét pályát elhagyta a művészetért és tíz éve a gyapjúval valamint a selyemmel kapcsolatos művészeti ággal foglalkozik.
– A megformált anyagot mozgásban kell tartanom, hiszen ez az alapja egymással és a világgal való találkozásunknak – mondta a művész. – Az éles, merev kontúrok korlátokat húznak a gyermekek fantáziája elé és az anyag természetétől is idegenek. A gyerekekre ható művészet – legyen az szó, zene, kép vagy mozgás – egymással való lelki, szociális és szellemi párbeszéd kialakításában segít.
KIWI Manufaktúra varrókör tagjai is kiállították alkotásaikat Toll Tünde invitálására a művelődési házban. A kiállítótér egyik sarkába tavaszt varázsoltak tündérekkel, madarakkal és virágokkal.
A varrókör Kispesti Waldorf Iskola és Óvoda közösségének lelkes csapatának keze alól egyedi ajándéktárgyak, művészi kivitelű játékok, ékszerek egyre bővülő köre kerül ki. A manufaktúra támogatja a nehéz anyagi helyzetben lévő családokat, és hozzájárul az intézmény működési költségeihez.
A megnyitón köszöntőt mondott Eszenyi Tamás, a Kispesti Waldorf iskola tanulóinak zenekara működött közre. A tárlat április 8-ig tekinthető meg.