Felelősségteljes fogyasztás

Írta:  2014.04.08.
Az Ady iskola is csatlakozott az EU-s szervezésű Comenius programhoz.
Fogyasztói társadalomban élünk, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Állandóan változó divat, hibátlan külső, készételek. De hogyan hat ez a személyiségüket építgető fiatalokra? Ezeket a témákat járják körbe az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programjának keretében a Comenius projekt résztvevői.

A Comenius Felelősségtudatos fogyasztás programja 2012-ben indult nyolc ország – Dánia, Észtország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Portugália, Románia és Törökország – részvételével. A német nyelvre épülő programhoz Magyarországról a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola felső tagozatos tanulói csatlakoztak.
Miholics Tímea magyar–német szakos tanár, projektfelelős elmondta, hogy iskolájukban kiemelt szerepet tölt be a nyelvoktatás.
– Úgy gondoltuk, hogy egy nemzetközi együttműködéssel hatékonyabban tudjuk támogatni diákjaink nyelvtanulását, és hogy a program keretében egyúttal a fogyasztáscentrikus szemléletmódjukon is változtathatunk. A célunk nem az volt, hogy önellátó életmódra sarkalljuk a gyerekeket, hanem hogy megmutassuk, van választásuk, nem kell a reklámok bűvkörében élniük.
A diákok az elmúlt két év alatt számos saját terméket hoztak létre a program keretében. Készítettek kézkrémet, összeállítottak egy szakácskönyvet a részt vevő nemzetek egészséges ételeivel, reklámfilmet forgattak, és fagyasztott ételeket teszteltek. Az utolsó találkozóra pedig egy különleges, elektronikus divatmagazinnal készülnek, amelyben az iskola diákjai szerepelnek, bemutatva a felelősségtudatos öltözködést. A program záróeseményeit április 27-től május 2-ig Magyarországon tartják. A külföldi diákokat az Ady iskola tanulói látják vendégül, akik számos színes programmal várják a partnerországokból érkező gyerekeket, többek között egy környezettudatos, újrahasznosításra épülő divatbemutatóval.