Fergeteges dzsesszmuzsika és absztrakt képek

Írta:  2014.04.09.
A világhírű dzsessz-zenész, Tommy Víg április 7-én a Fehéren Feketén Galériában lépett fel. A művész elkápráztatta a közönséget kedves egyéniségével, muzsikájával, képeivel és humorával.

Jazz18 sorozatában Berki Tamás dzsesszénekes havonta egy alkalommal bemutatja a galériában a kortárs hazai dzsesszpaletta néhány izgalmas egyéniségét. Ezúttal Tommy Víg, azaz Víg Tamás vibrafonost, dobost, komponistát és hangszerelőt hívta meg. A dzsessz-zenész hozott magával egy fiatal, rendkívül tehetséges dzsesszklarinétost is, Fritz Józsefet, akivel több zeneszámot együtt játszottak.
Tommy Víget dobos csodagyerekként tartották számon, miután 1946-ban mindössze hétévesen megnyerte a Metro-Goldwyn-Mayer cég tehetségkutató versenyét. 1956. november 18-án az aknamezőkön átjutva hagyta el Magyarországot, és az Egyesült Államokban telepedett le, ahol világraszóló karriert futott be. Játszott a legnagyobbakkal, és játszottak vele a legnagyobbak… Fél évszázad után aztán hazatelepült a feleségével, Miával, a koreai származású dzesszénekesnővel.
– Ma este improvizatív dzsesszt játszok, amelynek az a lényege, hogy rögtönözve komponálok – mondta Tommy Víg. – Ez izgalmas dolog. Néha nagyon jó, de néha nem annyira, mert az előadásomat befolyásolja, hogy éppen milyen lelkiállapotban vagyok. A közönség és a művész kedélyállapota hat egymásra, ebből adódik az éppen akkori rögtönzés hangulata.

Az est természetesen fergetegesre sikeredett. A zenész meglepetéssel is szolgált, megtudhattuk, hogy hobbija az absztrakt képek festése, amelyekből néhányat el is hozott Nádasdi Mihály galériájába.
– 1958-ban Amerikában egy nagy hajón dolgoztam, amelyen egy alkalommal Salvador Dalí is utazott. Az első hegedűsünk odavitte egy rajzomat a művészhez, aki komoly arccal csak annyit válaszolt, hogy érdekes. Akkor már tudtam, hogy zenész maradok – mesélte mosolyogva a zenész.
A Jazz18 program keretében május 22-én 19 órakor „a jövő dzsesszdívái” lépnek fel a Fehéren Feketén Galériában.