Az utolsó állomás

Írta:  2014.04.14.
Rejtelmek címmel önálló József Attila-estet adott Orosz Dávid színművész a költészet napja tiszteletére április 11-én a Kondor Béla Közösségi Házban.
Orosz Dávid nagy átéléssel jelenítette meg József Attila életének utolsó időszakát a Rejtelmek című, női hangokkal kísért egyszemélyes előadásában. A címadó vers az ötrészes Flóra-ciklus második darabja. A színművész a költő és a magánember szerelmi vívódását villantja elénk Flórával fűződő kapcsolatának lírai felidézésével.

– József Attila költészete gyermekkorom óta közel áll hozzám – mondta a művész. – Már diákként foglalkoztam az Eszmélet című verssel, tanulmányt írtam róla. De nagyon szeretem a Gyermekké tettél című verset is. Mindkettő annyira a szívemhez nőtt, hogy ha álmomból felzavarnának, akkor is pillanatok alatt rájuk tudnék hangolódni. Ez utóbbi költeménnyel korábban számos országos versmondó versenyt is nyertem.
Orosz Dávidnak ez az ötödik olyan versszínházi előadása, amelynek középpontjában József Attila áll. Az első a Tiszta szívvel, a második a Külvárosi éj, a harmadik A város peremén, a negyedik a Rejtelmek, ha zengenek című est volt. Ez utóbbiban két férfi és egy nő szerepel, azaz Flóra, József Attila és Illyés Gyula.
Orosz Dávid arról is beszélt, hogy Illyés Gyuláné (Flóra) megírta József Attilával való megismerkedése és kapcsolata hiteles történetét. A színművésznek a párja hívta fel a figyelmét a könyvben egy mondatra, amely arról szól, hogy a balatonszárszói állomáson Flóra és a költő úgy vált el egymástól, hogy egy hét múlva találkoznak…
– Úgy érzem, hogy a Rejtelmek című előadásomhoz sikerült a legjobban összeválogatnom a verseket. Ebben azt próbálom megfejteni, hogy vajon mi történhetett József Attilával. Máig sem lehet tudni, hogyan jutott végül olyan lelkiállapotba, hogy a vonat elé vetette magát.