Az összetartozás ünnepe

Írta:  2014.05.02.
Együtt örülni a közösségnek, az összetartozásnak. Ez a május elseje lényege, fogalmazott Ughy Attila polgármester.

− Az ünnepek legtöbbje eredetileg a természet változásához, jeles napokhoz, egyes időszakok lezárultához vagy kezdetéhez kapcsolódott, és szinte mindegyik összefüggésben állt a paraszti munka ritmusával. A május elseje is ilyen esemény: annak az ünnepe, hogy a hosszú tél után az emberek először vonulhatnak ki együtt, közösségben a szabadba. Így van ez itt a XVIII. kerületben is. Együtt, közösen ünnepelhetünk, amihez az önkormányzat az ünnepség szervezésével járul hozzá, a körülöttem és mögöttem álló fiatalok pedig a táncukkal, a zenéjükkel, a jókedvükkel. Nagyon örülök, hogy ma az egész nap folyamán ezt a közösségi élményt élhetjük meg – fogalmazott Ughy Attila polgármester május elsején az önkormányzat Bókay-kerti majálisának kezdetén elmondott köszöntő beszédében.

Ezt az összetartozás-élményt sugározta a Tébláb táncosainak nyitóelőadása. Ők tavaly hozták be a májusfa-állítás tradícióját a majális programjába, ezt ezúttal a hétvégén zajló nemzetközi Tébláb Fesztiválra érkező macedón táncosokkal együtt végezték tel – a közönség nagy örömére.

A XVIII. kerület május elsejéje mára igazi, jó hangulatú családi eseménnyé vált. Sokszor szomszédos, baráti famíliák, társaságok látogatnak ki együtt, munkahelyi közösségek, osztályok találkoznak itt össze. És érdemes, mert látnivaló is akad bőven. A helyi művészeti csoportok, sportegyesületek mellett az országos élvonal képviselői, sztárok látogatnak el ide, mint idén az Anima Sound System, a Ladánybene 27 vagy Péter Szabó Szilvia. A majálisozók a koncertek, előadások látogatása közben kipróbálhatták a megújított kalandparkot vagy a tavasszal kialakított pincelőteret is.