Kárpát-medencei össztánc

Írta:  2014.05.05.
Huszonkettedik alkalommal rendezte meg április 30. és május 3. között nemzetközi néptáncfesztiválját a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola. A fesztiválon számos kerületi, hazai és határon túli tánccsoport is fellépett.

A Budapestért és Pro Urbe-díjas Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola évtizedek óta töretlen sikerrel működik a XVIII. kerületben. A magas színvonalú oktatómunkának köszönhetően már számtalan gyermek és felnőtt tehetett szert folklórismeretekre, tánctörténeti, néptánc- és népzenei alapismeretekre. Az iskola célja mégsem a profi táncosok képzése, hanem az, hogy az emberek szívébe belopja a néptánc és a népzene szeretetét. A táncon keresztül a fiatalok egy olyan kapcsolatteremtési formát sajátíthatnak el, amely kapaszkodót nyújthat a mindennapi életben, és olyan közösséget alakíthatnak ki, amelyben életre szóló barátságok születnek.

Májusi körtánc

Ezt az összetartozást ünnepelték a Tébláb iskola táncosai a határon innen és túlról érkező barátaikkal a Tébláb Táncművészeti Alapítvány által szervezett XXII. Tébláb Nemzetközi Néptáncfesztiválon. A négynapos mulatság április 30-án a fesztivál kiemelt vendégeinek érkezésével, a macedón táncosok köszöntésével vette kezdetét. A viszontlátás örömén túl a táncosok közös városnézéssel töltötték a napot. Az est folyamán zárult a táncművészeti alapítvány Családom és a néphagyományok című rajzpályázata, amelyre számos gyerek küldte el alkotásait. A kiállítás és a díjátadás a Rózsa Művelődési Házban volt, ahol három kategóriában – óvodás, alsó és felső tagozatos – értékelte a zsűri a rajzokat. Mint Kis Ágnes, a fesztivál főszervezője elmondta, örültek, hogy ez a pályázat nemcsak a téblábos gyermekeket szólította meg, hanem azokat is, akik nem foglalkoznak naponta a folklórral, akiket nem érint ennyire közvetlenül a hagyományőrzés.

Az igazi fesztiválhangulat május elsején kezdődött, amikor a táncosok májusfaállítással és táncházzal nyitották meg a Bókay-kerti majálist. A májusfaállítás Európa-szerte ismert hagyományát a Tébláb iskola tavaly tette a program részévé, s az elsőre is elsöprő sikert aratott a közönség körében, hiszen az élő zenekarral kísért körtáncokba mindenki örömmel kapcsolódott be.

Szenvedélyük a tánc


A tánc világnapját a Pestszentlőrinc-Pestszentimrén működő, tánccal foglalkozó művészeti csoportok és egyesületek május 2-án közösen ünnepelték a Rózsa Művelődési Házban. A nyílt órák keretében az érdeklődők bepillanthattak egy-egy csoport működésébe, a tánctanítás során pedig megismerkedhettek az eltérő stílusok alaplépéseivel. A délután folyamán a klasszikustól az akrobatikuson át a latin táncokig sokféle műfaj szerepelt. Este a táncosok nagy családja a különböző műfajokat és kultúrákat egy közös táncházban közelítette egymáshoz.
A fesztivál utolsó napján, május 3-án csaknem 40 csoport, több mint 800 táncos lépett fel a Bókay-kert Fesztiválszínpadán. A Tébláb szinte összes lőrinci és kőbányai csoportja mellett kerületi óvodák és iskolák néptáncos csoportjai, valamint hazai vendégegyüttesek is szerepeltek. A macedóniai Ilinden Táncegyüttes mellett határon túlról érkezett a Kincső Táncegyüttes a szlovákiai Zselízből, valamint a Tálentum Egyesület és a Népkör Táncegyüttes a vajdasági Szabadkáról. A fesztivál ideje alatt népi kismesterségek kiállítói és kézművesek várták a látogatókat. A gyermekek ingyenes foglalkozásokon anyáknapi ajándékokat is készíthettek.