Hetvenkedő Zsolnai

Írta:  2014.05.11.
Zsolnai Mihály fafaragóművésznek a hetvenedik születésnapja alkalmából kiállítása nyílt május 9-én a Fehéren Feketén Galériában.
A fafaragóművészt sokan kedvelik jó kedélyéért, közvetlen modoráért, pozitív kisugárzásáért. Ezért nem volt kétséges, hogy zsúfolásig megtelik a művész jubileumi tárlatára a galéria, sőt a későn jövőknek már csak az udvaron, jobb esetben az ajtó előtt jut hely.

Nádasdi Mihály szobrászművész üdvözlő szavait követően Duo Contours, vagyis Pollák Rita és Kovács Adrienne a cselló-, illetve a gitárjátékával gondoskodott az ünnepi hangulatról, majd Jakos Kata költő saját versével köszöntötte a jubiláló fafaragót. Frömmel Gyula festőművész, a Magyar Kultúra Lovagja méltatta a „hetvenkedő” Zsolnait, ahogy a meghívón is olvasható volt a kiállítás címe. Ughy Attila polgármester is megtekintette a kiállítást és köszöntötte a fafaragóművészt.
Zsolnai Mihály kisgyermek kora óta szerelmese a fának, akkor még apró játékokat faragott. Azonban fél évszázada faragja hivatásszerűen a fát, hogy átörökítse a faragásba a természet szépségét. A pályája során készített már sokféle használati tárgyakat, kopjafát, székelykaput, bútorokat és számos egyházművészeti alkotást is.
– A tárlat anyaga csupán töredéke a munkáimnak – mondta a művész. – A célom az volt, hogy teljes keresztmetszetet adjak a pályafutásomról, a legegyszerűbb népművészeti fafaragáson át a szakrális művészeti témákon keresztül a használati tárgyakig és a modern munkáig.
A művész több mint száz kiállításon vett részt, amelyek fele egyéni tárlat volt. A munkáit nemcsak hazánkban, hanem a szomszédos országokban, sőt a tengerentúlon is láthatta már a közönség.
Zsolnai minden fában lát valami érdekeset, megfaragni valót, még a legrondább gyökeres fában is. Munkájáról, amely az elmúlt évtizedek alatt művészetté nemesült, ő maga úgy vélekedik, hogy addig jó csinálni, amíg örömet nyújt az embernek.