Akik átlépték a saját határaikat

Írta:  2014.05.26.
A Magyar Rekord Egyesület évkönyvének megjelentetése alkalmából könyvbemutatót tartott május 21-én a Zila Kávéházban.

A Magyar Rekord Egyesület kiadta a Magyar Rekordok 2012-2013 című gyűjteményes kötetét, amely a hazai rendkívüli emberi teljesítmények utolsó két esztendejének képes, 160 oldalas összefoglalója.
– A hétköznapok hőseiként is válhat valakiből rekorder – mondta Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke. – Erre a könyvünkben bőven akad is példa. Elég csak annyi, hogy legyőzzük a saját korlátainkat és higgyünk abban, hogy amit elsőre lehetetlennek gondolnánk, az igenis megvalósítható. Ha a saját képességünk határait – és néha még a világunk is abszolútnak gondolt határait is – sikerült átlépnünk, könnyen lehet, hogy a világ figyelme felénk fordul és akár be is kerülhetünk a következő évkönyvbe, amelyet terveink szerint ezután minden második esztendőben szeretnénk kiadni.
A könyv több mint száz rendkívüli emberi teljesítményről számol be színes képekkel, szubjektív beszámolókkal.
Az egyesület szerkesztésében időről időre megjelenő képes kiadvány azoknak a hazai rekordereknek a legszebb pillanatait örökíti meg, akik a valamilyen szempontból rendkívülinek számító teljesítményüknek köszönhetően váltak példaképpé. Ők látszólag nem hétköznapi emberek, és mégis hétköznapi módon mesélnek arról, hogy hogyan élték meg a rekordjuk felállításával, megdöntésével kapcsolatos feszültséget, izgalmat, dicsőséget vagy épp belső harmóniát.

A kiadvány főszereplői többnyire egyéni, maratoni vagy tömegszerűségi rekordok megvalósítói, de van olyan rekorder is a könyvben, aki többszörös erő-világrekorder, palacsintasütő- süteményrekorder… (A XVIII. kerületi Zila Kávéház Krisztina Cukrászda 62 fajta, közel 10 ezer darab süteményt készített meghatározott idő alatt.)
A könyvbemutatón részt vett Sinka Zsolt többszörös elő-világrekorder, Zila László mestercukrász, süteményrekorder, Nagy György, a leggyorsabb hazai kerékpáros címre törő tandemes sportoló, Fehér Gábor, művésznevén Lui, az egyéni maratoni utcai bűvész, valamint Sóly község képviseletében Bikádi László polgármester, református lelkész. Ez utóbbi vendég meghívásának apropója az volt, hogy Sólyon, a Királyi Kard Emlékhelyen állította fel a község a rekordméretű (15,8 méter hosszú) fakardot.