Néptánc gála a Rózsában

Írta:  2014.05.26.
A Brassó iskola néptáncosai május 23-án fergeteges műsorral ajándékozták meg a közönséget a Rózsa Művelődési Házban.
Az iskola falai között már 16 éve folyik táncoktatás, hét éve pedig néptánc gálán mutatják be a gyerekek a tánctudásukat.

A rendezvényen, a pedagógusokon, diáktársakon kívül szülők, nagyszülők, rokonok, barátok is ott ültek a nézők soraiban, hogy tapssal bíztassák a fellépőket, akik rendkívül színvonalas műsorral ajándékozták meg a nagyérdeműt.

Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő köszöntőjét követően Tasnádi András, a Brassó Utcai Általános Iskola igazgatója üdvözölte a közönséget, valamint a táncosokat, majd virágcsokorral köszöntötte a csoport lelkét és motorját, Simonné Házman Terézia néptáncpedagógust.
– Korosztályok szerint, összesen négy csoporttal működik a néptáncegyüttes – mondta Terézia. – A legidősebb táncosaink 22 évesek, ők korábban Brassósok voltak és visszajárnak hozzánk, a legfiatalabbak első osztályba járnak. Szeretem a tanítványaimat, és igyekszem átadni nekik egy már veszendőben lévő, kis magyar kincset.
A néptánc egyrészt jó sport, szakad a gyerekekről a víz, amikor dolgoznak, másrészt nagyon fejleszti az agyukat és mozgáskultúrájukat. A tehetséggondozáshoz is hozzásegít, de ne feledjük el, hogy a néptánc ápolja a magyarságtudatukat is.
A gála első részében a korábbi években tanult koreográfiákat láthatott a közönség, felváltva a négy csoporttal. A műsor második részében a gyerekek a falu régi hangulatát varázsolták elénk. A vidéki emberek, amikor este hazamentek a munkából, pihenésképpen táncoltak egyet. A négy korcsoport egymás mellett táncolt, úgy, mint régen a falusi mulatságokban.
Az est folyamán a közönség többek között kalocsai, tolnai üveges, Berettyó menti, gömöri, és a történelmi Magyarország különböző vidékeiről való táncokat láthatott.
A koreográfiákat Simonné Házman Terézia, Simon Lilla, Laczkó Zsombor és Tihanyi László készítette.