Daloló Nyitnikék

Írta:  2014.06.02.
A kerületi bölcsődei gondozónők Nyitnikék kórusa a városháza dísztermében énekelt május 30-án.
Az Egyesített Bölcsődék Nyitnikék Gondozónői Kamarakórusa 13 évvel ezelőtt a kerület kilenc bölcsődéjének munkatársaiból alakult meg azzal a céllal, hogy – az öröméneklés mellett – népszerűsítsék az iskoláskor előtti zenei nevelést és ápolják Forrai Katalin nemzetközi hírű zenepedagógus emlékét.

Az énekkar vezetését kilenc éve vette át Gráfné Forrai Magdolnától Döbrössy János karnagy, tanszékvezető főiskolai docens. Ritkaságszámba megy, hogy bölcsődei gondozónők kórust alapítanak és több mint egy évtizede együtt énekelnek.
A Nyitnikék kórus 2007-ben arany minősítést kapott az Éneklő Magyarország versenyen, és ugyanabban az évben vehette át a Magyar Bölcsődék Egyesülete által alapított Forrai Katalin-díjat is.
– A hangversenyen elénekeltük azokat a dalokat, amiket újonnan tanultunk, és a régebbiekből is néhányat – mondta a karvezető. – A műsorunkban felcsendültek egyházi és világi művek, népdalfeldolgozások, reneszánsz madrigálok, egyszerűbb Bartók-kórusművek és gyermekdalok. Szőnyi Erzsébet zenepedagógust is innen köszöntöttük 90. születésnapja alkalmából, a gyermekdalaiból választva egy csokorra valót. Előadott dalainkkal természetesen Forrai Katalin szellemisége előtt is tisztelegtünk.

A karnagy elmondta, hogy rendszeresen szerepelnek szakmai rendezvényeken, a Havanna-lakótelepi napokon, hagyományosan újévi koncertet adnak a Szent László-plébániatemplomban, s énekeltek többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a Budapesti Történeti Múzeumban is. A kórus legközelebb pünkösdkor lép fel, a Bárdos Lajos Zenei Hetek programsorozat keretében, az „Énekeljünk együtt” ünnepi kórushangversenyen az újbudai Ciszterci Szent Imre-templomban.