Mágnás Miska, Leányvásár és Szibill

Írta:  2014.06.10.
Emlékszel még? címmel kis magyar operett-történeti előadássorozat keretében Szirmai Albert és Jacobi Viktor operettjeiből kaphattak ízelítőt az érdeklődők június 5-én a Kondor Béla Közösségi Házban.
Zelinka Tamás zenetanár, zenei ismeretterjesztő, szerkesztő filmrészletekkel fűszerezve tartotta meg előadásait. A programsorozatban többek között Huszka Jenő, Kacsóh Pongrácz, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Szirmai Albert, Ábrahám Pál, Jacobi Viktor operettjeiből csendültek fel filmrészletek, ősszel pedig a fiatalabb nemzedékhez tartozó Fényes Szabolcs és Kerekes János zeneszerzők slágereit hallgathatja meg a közönség.

– Nagyon megörültem, amikor a Kondor Béla Közösségi Ház munkatársai jelezték, hogy a nyugdíjasokat tánc, kártya, tere-fere és hasonló programok mellett érdeklődnek az operett iránt is – mondta Zelinka Tamás. – Kicsit nosztalgiázva szeretnék felidézni kedvelt operett dallamokat, lehetőleg azokkal a filmekkel, benne azokkal az szereplőkkel, akiket ifjú korukban megismertek.
A zenetanár érdekfeszítő előadásokat tartott a nyugdíjasoknak, és archív filmek segítségével még egy kis időutazásra is invitálta őket.
A legutóbbi operett-történeti előadáson Szirmai Albertnek a Mágnás Miska, és Jacobi Viktornak a Leányvásár és a Szibill című operettjéből készült filmekből mutatott be részleteket Zelinka Tamás. A filmeken többek között láthattuk Latabár Kálmánt és ifj. Latabár Árpádot, Németh Marikát, Sárdy Jánost, Gobbi Hildát, Kalmár Magdát, Hámor Ildikót…
– A XX. században szárnyakat bontott a fiatal zeneszerző generáció – mondta Zelinka Tamás. – Úgy teremtették meg a magyar operettet, hogy azokban magyar szereplők, magyar sorsok kelnek életre és magyar szív dobog bennük. – És nincs egyetlen perc, amikor a föld valamelyik pontján ne csendülnének fel rádióban, televízióban, színházban, koncerten, filmen egy magyar operett dalai.