Helytörténeti fagyizás

Írta:  2014.06.17.
Húsz kerületi hírességgel ismerkedhetek meg a diákok az idei tanév helytörténeti vetélkedőjén. Az eredményhirdetés fagyizással és helytörténeti játékokkal zárult.

A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény 2013 tavaszán a Párhuzamos életrajzok című, 20 kerületi kötődésű híres ember életét feldolgozó kiállításhoz kapcsolódóan indított helytörténeti vetélkedőt a kerületben. A vetélkedőben az elmúlt másfél év alatt 11 kerületi általános iskola 72 osztálya, összesen 2309 diákja vett részt. A kiállítás minden iskolában egy-két hetet töltött, amely alatt a tanulók jobban megismerhették az egykor a kerületben élő hírességeket, végignézhették a tablókat, és kitölthették az azokhoz kapcsolódó feladatlapokat is.
A helytörténeti gyűjtemény dolgozói korosztályonként különböző nehézségű feladatokat állítottak össze, az értékelés során pedig iskolánként választották ki a legsikeresebb osztályokat. Az eredményhirdetésen a nyerteseket az Új Tündérkert Étterem látta vendégül.

– Huszonkét osztályt jutalmaztunk, és a legjobban szereplő nyolc osztályt fagyizásra invitáltuk egy olyan helyszínre, amely szintén egy helyi hírességhez köthető: a Hofherr-villába, vagyis az Új Tündérkertbe – mondta Heilauf Zsuzsanna, a helytörténeti gyűjtemény vezetője, aki Galgóczy Zoltán önkormányzati képviselővel együtt köszöntötte a diákokat és adta át nekik az elismerő okleveleket.
Az eseményen a diákokkal a Hofherr-Dutra Emléktársaság korelnöke, Torma Imre ipartörténész beszélgetett, aki mesélt a tanulóknak az Új Tündérkert épületéről, megmutatta a kerthelyiséget és a traktorgyár emlékeit őrző két termet is. Végül megtudtuk, hogy a vetélkedő folytatódni fog: a következő tanévben újabb iskolák tanulói mérhetik össze a tudásukat.